Niške demokrate na listi Grupe građana "Niš moj grad"? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miodrag Stanković negirao je u petak informacije da će on i grupa demokrata nastupiti na predstojećim lokalnim izborima u Nišu na listi Grupe građana „Niš moj grad“.

– To nije istina. Čekamo sednicu Glavnog odbora DS 31. maja na kojoj bi trebalo da bude doneta konačna odluka o tome da li će naša stranka učestvovati na predstojećim parlametranim i lokalnim izborima ili će ih bojkotovati. Do tada, Gradski odbor DS u Nišu poštuje još uvek važeću odluku stranke o bojkotu, tako da nas izbori ne zanimaju, niti u vezi sa tim bilo šta radimo – rekao je Stanković za Danas, dodajući da će „i njegova lična odluka zavisiti od stava stranke na Gl. odboru“.

Stanković je načelno kazao da će odluka Glavnog odbora DS o izborima biti obavezujuća, tako da će Gradski odbor u Nišu, u slučaju da se eventualno ne slaže sa njom, morati da bude raspušten, a da će pojedinci koji eventualno budu mislili drugačije moći da izađu na izbore na nekoj drugoj listi, zbog čega će biti isključeni iz stranke.

Prema nezvaničnim izvorima Danasa, Stanković je navodno pregovarao sa GG „Niš moj grad“, koja planira izlazak na lokalne izbore u gradu i pet gradskih opština, u kojima je „tražio“ da on bude na drugom mestu na listi te GG na gradskim izborima, a da „kandidati koje je predložio imaju oko jedne trećine mesta na listama za izbore u Gradu i u najvećoj Gradskoj opštini Medijana“.

Naši izvori su kazali da je tada razgovarano da Stanković i kandidati koje je predložio na izbore izađu „kao građani a ne stranački aktivisti“, uz ogradu da će se „sve konačno znati nakon 31. maja“. Oni su podsetili da bi liste trebalo da budu podnete najkasnije do 5. juna.

Izvršni odbor DS je, inače, početkom marta raspustio odbor u Nišu, uz ocenu da on krši odluku Glavnog odbora o bojkotu izbora, te u svom sedištu „prikuplja potpise za političku organizaciju koja ide na izbore“. Statutarna komisija DS je sredinom marta usvojila Stankovićevu žalbu i poništila takvu odluku Izvršnog odbora.

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, u sedištu niške DS nisu prikupljani potpisi za izlazak na izbore bilo koje političke organizacije, ali su održavani sastanci GG „Niš moj grad“. Stanković je jedan od deset osnivača ove  GG, „ali kao građanin“, kazali su tada naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari