1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Idila bez gostiju - Austrija čeka turiste

Štefan Ožvat
23. maj 2020.

Austrija polako otvara granice i ukida mere koje bi mogle naškoditi pokretanju turizma. Kako to izgleda u regionu oko Nežiderskog jezera uz austrijsko-mađarsku granicu?

https://p.dw.com/p/3ccqv
Foto: DW/S. Ozsváth

Svuda oko Nežiderskog jezera se čuje gakanje i cvrkut. Područje uz austrijsko-mađarsku granicu prekriveno trskom je raj za ljubitelje ptica. Ali, zbog pandemije korona-virusom i uprkos gotovo letnim temperaturama i lepom vremenu, oko ovog stepskog jezera je ovih dana pusto.

Tu i tamo iz mesta Illmitza zaluta koji biciklist. „Danas je možda bilo dvadesetak gostiju", kaže Herman Drešer koji svojim brodovima turiste prevozi s jednog na drugi kraj jezera. Njegovi sezonski radnici iz Mađarske su ove godine s radom započeli početkom maja, dve sedmice kasnije nego inače.

I prodavačica sladoleda Moni se žali da je turista mnogo manje nego prošle godine: „Možda trećina od onoga što smo imali prošle godine. I tako će to biti sve dok su granice zatvorene".

Popuštanja kad su putovanja u pitanju

Prema preporuci Evropske komisije, zemlje članice bi tek od sredine juna trebalo da otvaraju svoje granice, dok Austrijska vlada već sedmicama vrši pritisak kako bi se pokrenula ta važna privredna grana.

Nežidersko jezero
Nežidersko jezeroFoto: DW/S. Ozsváth

„Krajem maja ćemo otvoriti hotele i pansione", najavila je ministarka turizma Elizabet Kestinger iz Kurcove Austrijske narodne stranke (ÖVP). Istovemeno želi da se „broj novih zaraza zadrži pod kontrolom". Zato se za početak već sad otvaraju granice s onim susedima kod kojih je stanje s koronom povoljno (Nemačka, Češka, Slovačka, Švajcarska), dok granice prema Italiji zasad ostaju zatvorene.

Građani većinom podržavaju ove mere i postupno otvaranje. Međutim, za hotelijere poput Ota Jozefa Egermana je sezona prošla: „U aprilu i maju se inače održavaju brojni skupovi ornitologa. Ali i brojne manifestacije poput relija oldtajmera. Oni su svi ove godine izostali".

Njegovo osoblje s obe strane granice se nalazi kod kuće i prima naknadu za skraćeno radno vreme. Još u novembru prošle godine je sve izgledalo dobro, njegov hotel s 50 kreveta je bio potpuno rezervisan. Sada su sve narudžbe otpale.

Oto Jozef Egerman
Oto Jozef EgermanFoto: DW/S. Ozsváth

„Imamo nešto rezervacija za sam kraj maja, a leto je potpuno otvoreno", kaže rezignirano vlasnik hotela. Rezervacije za jesen još nisu otkazane. „Nadam se da će tako i ostati. Ako ne dođe do drugog talasa epidemije", kaže Egerman.

Bečka šnicla do kućnog praga

Hotelijeri širom Austrije se žale na finansijsku propast. Prema informacijama udruženja hotela ÖHV, više od trećine hotela s četiri ili pet zvezdica je po hotelu nakupilo 700.000 eura gubitka. Vlada, svesna važnosti turizma koji ostvaruje 16 posto BDP-a, pomaže poreskim olakšicama, bonovima za potrošnju i direktnim finansijskim injekcijama.

Egerman je skeptičan što se pomoći tiče: „Na kraju privreda plaća ceh kroz više poreze i namete". I veruje da će koronakriza „počistiti" u hotelijersko-ugostiteljskom sektoru. „Ko je loše ekonomisao ili skupljao dugove, taj će propasti", zaključuje Egerman.

Okolina Nežiderskog jezera
Okolina Nežiderskog jezeraFoto: DW/S. Ozsváth

Njegov hotel može izdržati jednu ovakvu godinu, ali više od toga - ne. Pomoć od države u obliku kredita nije uzimao jer su „kamate više od kredita koji sada plaćam".

Oko onih nekoliko gostiju, a uglavnom se radilo o radnicima koji rade na održavanju vetrenjača, koje je hotel „Post" ugostio poslednjih dana, brinula se porodica. Uvedene su i neke novine kojih pre u ovom mestu nije bilo. „Sada dostavljamo šnicle do kućnog praga. To će ostati nakon korona-krize jer su meštani to dobro prihvatili", kaže Egerman.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android