23. maj  2020. 09.25  | Izvor: Tanjug

Ugi najbolji pas glumac u Kanu u poslednjih 20 godina

KAN -

Ugi, Džek Rasel terijer koji je ulogom u Oskarom nagrađenom filmu "Umetnik" osvojio srca gledalaca, danas je ušao u istoriju Kanskog festivala, nakon što mu je dodeljena "Pseća palma svih psećih palmi" (Palm Dog of Palm Dogs) za najboljeg psa-glumca za 20 godina od kako se ta nagrada dodeljuje.

"Ugi bi bio veoma ponosan", rekao je njegov trener Omar fon Miler, primajući trofej-ogrlicu u društvu Ugijevog dublera Daša.

Ugi, koji je nagradu Palm dog za najboljeg psa glumca u filmu prikazanom na kanskom festivalu dobio 2011, umro je u 13. godini 2015, prenosi Rojters.

Proslavio se glumeći saputnika francuskog glumca Žana Dižardana u crno-belom filmu koji govori o zvezdi nemog filma čija karijera propada kada zvučni film počne da osvaja Holivud.

Ugi je bio prvi pas koji je ostavio otiske šapa ispred Kineskog pozorišta Grauman na bulevaru Holivud u Los Andelesu, pored zvezda kao što su Merilin Monro, Džoni Dep i Klerk Gejbl.

Prisustvovao je i ceremonijama dodele nagrada Zlatni Globus i Oskar.

Iako je ovogodišnji kanski festival otkazan zbog pandemije Korona virusa, organizator nagrade "Palm dog" Toni Rouz bio je rešen da nagrada mora da bude dodeljena.

"Kada je prošle godine Kventin Tarantino uleteo u sobu i uzeo ogrlicu sa velikim ponosom i entuzijazmom, pomislio sam da to pokazuje da je Palm dog na mapi", rekao je Rouz.

Nagradu je prošle godine osvojio Brendi, pit-bul koji je igrao psa Breda Pita u Tarantinovom filmu "Bilo jednom u Holivudu", a ove godine je žiri sastavljen od vodećih filmskih kritičara odlučio da Palm dog za poslednjih 20 godina, koliko se dodeljuje, pripadne Ugiju.

Tagovi