Ima li spasa za simbol ekonomske moći Nemačke?

Razgovori nemačke vlade i nacionalnog avio-prevoznika Lufthanze o pomoći vrednoj devet milijardi evra nastavljaju se tokom vikenda.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2020.

09:10

Ima li spasa za simbol ekonomske moći Nemačke?
Foto: Depositphotos, luisrsphoto

Vlada je postavila avio-kompaniji uslov koji bi skoro onemogućio njen oporavak, rekli su dobro obavešteni krugovi za list "Handelsblat".

Nemačka vlada zahteva da Lufthanza prihvati isporuku svih aviona koje je kompanija ranije naručila od Erbasa, evropskog konkurenta Boingu, a koji su ozbiljano finansijsko opterećenje za kompaniju.

Ti avioni bi u naredne tri do četiri godine kompaniju koštali više od pet milijardi evra, a izvori nemačkog lista ocenjuju da je uz takvu obavezu oporavak Lufthanze nemoguć. Time bi se značajno umanjila pomoć vlade od devet milijardi evra.

Ovo neslaganje najverovatnije će odložiti odobravanje paketa pomoći kompaniji. Sastanak nadzornog odbora Lufthanze koji je trebalo da se održi u petak odložen je za poneđeljak.

Zbog pandemije korona virusa i zabrane letenja Lufthanza je kao i ostali avio-prevoznici prizemljila avione i time pretrpela velike gubitke.

Ako se vlada i Lufthanza ne dogovore narednih dana, najvećoj evropskoj avio-kompaniji preti insolventnost.

Evropska komisija koja treba da se izjasni o državnoj pomoći avio-kompanijama ukazivala je ranije da ona treba da ima u vidu zaštitu životne sredine. U tom smislu obnovljanje avio-flote bila bi prednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: