BRUKA! NOVA NEPRAVDA PREMA LEGENDARNOM GLUMCU: Bata Živojinović još čeka na Kulturni centar u Mladenovcu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Neodgovorno

BRUKA! NOVA NEPRAVDA PREMA LEGENDARNOM GLUMCU: Bata Živojinović još čeka na Kulturni centar u Mladenovcu

Pop kultura -

Neodgovorno Inicijativa je predata još krajem februara prošle godine, a političari u Mladenovcu nisu stigli da raspravljaju o ovom predlogu

U znak sećanja na legendarnog glumca Velimira Batu Živojinovića, njegovi prijatelji su pre godinu i po dana podneli inicijativu da Kulturni centar u Mladenovcu promeni naziv u Centar za kulturu „Bata Živojinović“.

Slavni glumac je najveći deo svog detinjstva proveo u obližnjoj Koraćici. Zato ga mnogi Mladenovčani pamte i smatraju svojim sugrađaninom. Stariji meštani se sa setom sećaju kada je Bata donosio filmove koji su se prikazivali u holu škole u Koraćici. Mnogi veliki gradovi bi platili suvim zlatom da se u njihovoj sredini rodi i živi takav velikan kao što je Bata.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Nećemo odustati od ideje da se nekako obeleži ime velikog glumca u njegovom zavičaju. Pored legata u rodnoj Koraćici, predložio sam Raletu Zelenoviću i Neletu Karajliću da se obratimo opštini s inicijativom da se Centar za kulturu Mladenovac nazove Centar za kulturu Velimir Bata Živojinović. Naravno, odmah su potpisali inicijativu, koju smo predali još 27. februara 2019. godine, ali dosad o njoj nije raspravljano - kaže za Kurir Dragovan Ignjatović, inicijator ideje da mu se podigne legat i prijatelj porodice Živojinović.

Na jučerašnji dan na Novom groblju u Beogradu Bati je unuka Dina sa prijateljima održala četvorogodišnji pomen, a do kraja godine će nepobedivi Valter ponovo biti pored svoje voljene Lule u crkvi u Koraćici.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić vadi se na koronu i kaže za Kurir da je odluka o novom imenu Centra za kulturu samo pitanje dana.

- Nije ništa urađeno u vezi sa tim zbog pandemije. Morali smo da spasavamo ljudske živote Na sledećem zasedanju to će biti sigurno jedna od tačaka dnevnog reda. Svi Mladenovčani podržavaju ideju da Centar za kulturu nosi ime Velimira Bate Živojinovića. Novi saziv će morati o tome da odluči nakon izbora - kaže Glišić.

Mladenovac, što moramo da kažemo, nije zaboravio svog velikana, pa mu je napravio Valter fest, koji se održao već dva puta.

VEĆ VIĐENO

GLOGOVCU NI ULICA U PANČEVU

Dve su godine otkako je srpsku scenu napustio Nebojša Glogovac. Isto toliko staro je i obećanje Pančeva da će tamošnji kulturni centar poneti njegovo ime. Veliki glumac još nije dobio ni ulicu u gradu gde je proveo detinjstvo. Njegovo rodno Trebinje Glogovca nije zaboravilo.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs, Ljubomir Radanov/ Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track