Lider Dveri pozvan na saslušanje zbog napada na ministra i poslanike: Bošku preti zatvor i do pet godina

D. M.

22. 05. 2020. u 22:51

Osumnjičen za krivično delo nasilničko ponašanje

Лидер Двери позван на саслушање због напада на министра и посланике: Бошку прети затвор и до пет година

Foto: P. Milošević

POSLANIK i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović biće saslušan u tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog zbog nedavnog napada na ministra zdravlja Zlatibora Lončara i poslanike ispred ulaza u zgradu parlamenta.

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, za "Novosti" je potvrđeno da je Obradović dobio poziv za saslušanje, a lider Dveri je poručio da će se odazvati i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Za krivično delo za koje se Obradović sumnjiči - nasilničko ponašanje iz člana 344, stav 2, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika - zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Dveri su saopštile da je Obradović dobio poziv da u četvrtak, 28. maja u 10 časova, dođe na saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje. Navode i da je poziv potpisala Biljana Mićanović, zamenik javnog tužioca.

Poslanici Dveri i njihove pristalice, na čelu sa Obradovićem, 8. maja su organizovali protest ispred glavnog ulaza u Skupštinu Srbije. Tada je došlo do koškanja i guranja sa poslanicima vladajuće koalicije i ministrom Lončarom, kojem je Obradović pištaljkom duvao u lice. Iz incidenta koji su izazvali Obradović i pristalice Dveri, poslanik Marjan Rističević izašao je sa fizičkim povredama i pocepanim sakoom.

- Srpski pokret Dveri se raduje dokazivanju istine o onome što se zaista desilo 8. maja na protestu ispred Doma Narodne skupštine i očekuje odbacivanje krivične prijave protiv Obradovića i još trojice osumnjičenih. Sada je Tužilaštvo na potezu da pokaže i dokaže da li u Srbiji postoji vladavina zakona i da li radi nezavisno od izvršne vlasti i neselektivno prema svim učesnicima političkog života, bez obzira na to da li su iz vlasti ili opozicije - navode u Dverima, i dodaju da se nadaju istom takvom otkrivanju istine i u slučajevima prijava koje je Obradović podneo protiv predstavnika aktuelne vlasti zbog mnogobrojnih afera.

Foto Tviter

VREĐANjE, ZLOSTAVLjANjE, TUČA...

U KRIVIČNOM zakoniku, u članu 344, navedeno je da se pod nasilničkim ponašanjem podrazumeva kada neko grubim vređanjem ili zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja prema drugom, izazivanjem tuče ili drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrožava spokojstvo građana ili teže remeti javni red i mir. Za to je predviđena kazna zatvora do tri godine. Ukoliko je ovakvo delo izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda, ili je došlo do teškog ponižavanja građana, sankcije se povećavaju do pet godina zatvora.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Sonja

22.05.2020. 23:16

Normalno je da u jednoj demokratskoj državi, svako odgovara za svoje postupke, a naročito ako ugrožava druge. Za ovakvo divljacko ponasanje i narusavanje bezbednosti Obradovic i treba da odgovara!

Dare

22.05.2020. 23:20

Takvi kao sto je Bosko i ne zasluzuju da budu na slobodi, jer onakvo nasilnicko ponasanje ne dolici niti jednom politicaru.

szygb

23.05.2020. 08:16

Uskoro Obradoviću ističe poslanički mandat, i neće moći više da ga štiti za stvari koje je uradio.

Bojan

23.05.2020. 09:21

Zakon za sve treba da je isti.Pa i za Boska Obradovica.Ako njega ne osude,znaci svak ispred skupstine ima pravo da udara poslanike i da neodgovara.

Sanja

23.05.2020. 09:24

Krajnje je vreme da Boško Obradović počne da snosi posledice svog ponašanja! Njegova bahatost više ne sme biti tolerisana!

Dejan

23.05.2020. 09:47

Svi smo videli Boškovo nasilničko ponašanje i logičan sled događaja je da odgovara za svoja dela.