Sporni ruski respiratori stigli u SAD 1Foto: Beta/ AP Photo/Fernando Vergara)

Model ruskih respiratora, koji je u toj zemlji pod istragom zbog izazivanja nekoliko smrtnih slučajeva, stigao je u Njujork i Nu Džersi, bez dozvole zdravstvenih vlasti Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Rojters.

Reč je o 45 respiratora Aventa-M, poslati u SAD pošto su američki predsendik Donald Tramp i njegov ruski kolega razgovarali telefonom o pošiljci 30. marta.

Opremu je primila agencija FEMA 1. aprila u Njujorku.

U to vreme, zvaničnici Njujorka i Nju Džersija suočavali su se sa talasom pacijenata obolelih od korona virusa i bili su u „očajničkoj“ situaciji kada je reč o potrebi za respiratorima, kako bi im se omogućilo disanje.

Kremlj i Stejt Department hvalili su pošiljku kao primer saradnje u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Američka Federalna služba za lekove je, kako bi pomogla borbu sa korona voirusom, čak omogućila hitne protokole da bi respiratori bili dostavljeni bez detaljne provere agencije, samim tim smanjujući i vreme u kojem bi mogli biti stavljeni u upotrebu.

Respiratori iz Rusije, međutim, nisu prošli ni tu ubrzanu proceduru FDA, rečeno je Rojtersu.

Ranije ovog mesesa, Rusija je povukla iz upotrebe neke od respiratora marke Aventa-M pošto je šetoro ljudi umrlo u bolničkim požarima u kojima su ti aparati bili uključeni.

Američki zvaničnici naveli su da respiratori nikad nisu upućeni u lokalne bolnice, jer nije bilo potrebe za njima i da su vraćeni u FEMA.

Medicinski zvaničnik u Nju Džersiju rekao je za Rojters sa respiratori Aventa-M zahtevaju voltažu struje koja nije kompatibilna sa elektroenergeetskim sistemom u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari