Ministarstvo objavilo: Spisak poslodavaca koji su kršili zakon i tokom vanrednog stanja

Tanjug

22. 05. 2020. u 19:46

Tokom vanrednog stanja Inspekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčešće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama

Министарство објавило: Списак послодаваца који су кршили закон и током ванредног стања

Foto Depositphotos

Tokom vanrednog stanja Inspekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčešće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.


Na sajtu resornog ministarstva objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili „na crno“ (od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine), a direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović za Tanjugprecizira da je u toku vanrednog stanja podneto 80 zahteva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštovanja zakonske regulative.


Podneta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanje mera bezbednosti na radu.


Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podneto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mera bezbednosti na radu, navodi Đurović.


Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahteva bilo od zaposlenih.


Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvideo, odnosno nisu im isplaćene naknade.


Oko 79 primedbi bilo je na „rad na crno“.


U vreme vanrednog stanja ipak je veći broj poslodavaca poštovao mere, što je dobro, primećuje Đurović.


Govoreći osituaciji u „Juri“ on je kazao da je inspekcija više puta odlazila na teren i da nisu uočene nepravilnosti osim u jednom momentu kada se radilo u tri smene zbog većeg broja radnika i držanja odgovarajuće bezbednosti, ali da su tada inspektori sugerisali da se o tome povede računa.


Rekao je da je poslednjih godina bilo više inspekcijskih nadzora nego ranije i da je primetno da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije