Američka nafta stiže u Belorusiju: Minsk kupuje 100.000 tona mesečno

NovostiOnline/B. Vlahović

22. 05. 2020. u 17:43

Počeo da se realizuje dogovor predsednika Aleksandra Lukašenka i američkog državnog sekretara Pompea

Америчка нафта стиже у Белорусију: Минск купује 100.000 тона месечно

Foto Depositphotos

MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA


Belorusija počinje da dobija američku naftu preko Poljske. To je rezultat dogovora predsednika Lukašenka i državnog sekretara SAD Majkala Pompea za vreme njegovog boravka u Minsku prvog februara ove godine. Informaciju o tranzitu američke nafte do beloruskih rafinerija potvrdio je ministar spoljnih poslova Vladimir Makej. Po kojoj će ceni Belorusija kupovati američku naftu za sada se ne saopštava.


Već je bilo saopšteno da će američka nafta koja stigne naftovodom iz Poljske biti prerađivana u velikoj rafineriji u Moziru. Predviđeno je da se transportuje 100 hiljada tona nafte mesečno.


Tako će ubuduće osim ruske nafte u Moziru prerađivati i onu koju Belorusija bude kupovala od SAD,Azerbejdžana, Norveške i Saudijske Arabije. U državnoj kompaniji ,,Belnefthim,, objašnjavaju da je rukovodstvo u Minsku odlučilo da iz više zemlja kupuje naftu zbog povremenih nesporazuma sa Moskvom oko cene. Belorusija ne namerava da prestane da kupuje rusku naftu ali će prednost imati oni koji ponude bolju cenu. Iz Rusije će nafta stizati naftovodom ,,Družba,, kao i železničkim cisternama.


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je još u aprilu izjavio da će njegova država uskoro početi na novi način da kupuje naftu pa će prestati večni sporovi sa Moskvom.


-Što budemo više imali prodavaca nafte bićemo nezavisniji, poručio je Aleksandar Lukašenko. Nije tajna da se Minsk i Moskva višeputa nisu mogli dogovoriti oko cene nafte i gasa.


Od početka ove godine obe velike rafinerije u Belorusiji radile su sa 50 posto kapaciteta jer se krajem 2019. Moskva i Minsk nisu mogli dogovoriti oko dugoročnog ugovora i cene nafte. Argument Moskve je bio da ona ne može da prodaje naftu i gas Belorusiji po unutrašnjim cenama jer je Minsk kasnije reeksportovao energente i na tome dobro zarađivao.


BELORUSIJA I JERMENIJA TRAŽE BOLjE...


Predsednik Putin je saopštio da Belorusija i Jermenija ne prihvataju zajedničku formulu zemljeEvro-azijske ekonomske saradnje oko cene gasa koja bi važila do 2025 godine.


Spor je nastao zbog razlika u stavovima oko tarifa za transport gasa. Na jednoj strani su Rusija, Kazahstan i Kirgizija a na drugoj Belorusija i Jermenija.


Putin je objasnio da bi se prihvatio predlog oko transportnih tarifa koji traže Belorusija i Jermenija mora biti veći nivo integracija tih zemalja u toj zajednici država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije