22. maj  2020. 18.14  | Izvor: Tanjug

Izvedeno opitno gađanje raketama RLN-IC FM-2

PARAĆIN -

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas opitnom gađanju probnim raketama RLN-IC, koje su pripadnici Vojnotehničkog instituta izveli u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".

Ministarstvo je saopštilo da je raketa RLN-IC namenjena za treću fazu modernizacije topa PASARS te je i gađanje raketama izvedeno s modifikovanog oruđa PASARS FM-1 , sa udaljenog lansirnog pulta i nišanskog sistema.

rakete, vojska, srbije

"Mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 mm", navodi se u saopštenju i dodaje da je po završetku vežbe vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović upoznao ministra sa mogućnostima i razvojem rakete RLN-IC 170 za protivvazduhoplovnu odbranu malog dometa sa infracrvenom glavom za samonavođenje ( IC).

"Ta unapređena verzija koristi savremeniju glavu za samonavođenje, digitalnu elektroniku upravljanja, kao i bojevu glavu nove konfiguracije većeg kalibra", rekao je on i dodao da komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.

Cilj opitnog gađanja je testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete, saopštilo je Ministarstvo.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba VS brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Tagovi