');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Vučić o Kosovu: Ako ponuda bude ono što nazirem, odgovor će biti "ne"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne zna šta bi mogle biti ponude za rešenje pitanja Kosova i Metohije, dodajući da nazire šta bi moglo da bude i da će, ako to bude tako, njegov odgovor biti „"ne"“.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200522 tanjug dragan kujundzic beograd Di019017562 preview Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug
20200522 tanjug dragan kujundzic beograd Di019017562 preview

Upitan da li je dobijao ponude, kao što je razmena teritorija, tačnije 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Meveđu i Bujanovac, rekao je da ponudu takve vrste nije dobio.

Kaže i da je juče na sastanku Kvinte pitao da mu kažu šta to vide kao suštinsko rešenje, "osim razne priče koje se prodaju novinama" ali, kaže, nije dobio odgovor.

- Ne znam šta je to što bi mogli da ponude. Nazirem šta bi moglo da bude a, ako to bude onda, će odgovor biti “ne - naglasio je on.

Pročitajte još

Na navodne ponude, kaže, neće da odgovara, jer su besmislene, poput Tačijeve.

- Kada pogledate Medveđu možete samo da se nasmejete. Tamo živi oko 6,5 odsto Albanaca. Ne razumem. Pod kakvim sporom su Bujanovac i Preševo? Nisam primetio da jesu. U Bujanovcu živi 42 odsto Srba. Ne razumem o čemu se radi. Kakvih 17 sela? Mi imamo četiri opštine na severu: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan I Kosovsku Mitrovicu. Imamo još sest priznatih većinskih opština, u koje nisu uračunati Prilužje, Plemetine i Babin Most - objasnio je on, rekavši da ne misli da je to rešenje.

Nema promene granica

Kazao je da "onima sa Zapada koji su vodili kampanju protiv kompromisnog rešenja, a čije se navodno kompromisno rešenje zasniva na tome da Srbija prizna Kosovo, a potom nekada nešto dobije", poručio je da to "okače „mačku o rep"“.

- „Jel suština da svakim danom govorite da Srbija ne može teritorialno ništa da dobije? Da analiziramo ko šta dobija i gubi. Vi ste protivpravno prostupili priznajući Kosovo. Nema problema, nema promene granica, mi imamo svoje ustanovljene granice i Rezoluciju UN 1244. Pa da vidim šta ćete da radite - poručo je Vučić.

Kaže da je slušao različite priče kroz medije, a ovako nešto o razmeni sela nije čuo, i zato se nije time bavio, ali je dodao da ga zanima koja su to sela.

- Ne, nisam imao ponude takve vrste. Ja sam predsednik Srbije, poštujem posao i proizvođača i prodavaca na pijaci, ali ja sam pedsednik Srbije... Nisam video takvu ponudu. Spreman sam sve da čujem. Nisam to ni pročitao - dodao je on.

Kazao je da je racionalan i pragmatičan čovek, i da ne voli da bilo kome pretimo, čak ni da odgovaramo na pretnje.

- “Nije Srbija ni blizu ista država, kakva je bila pred 10 ili 20 godina. Srbija je danas za naše želje i dalje ne onoliko snažna koliko bismo želeli, ali mnogostruko snažnija nego 1999., 2000., 2006., 2008., 2010... Naše je samo da na pametan način vodimo politiku, čuvamo mir, guramo ekonomiju da bude što uspešnija. Da se u tome takmičimo sa ostalima i da budemo u tome ispred ostalih - zaključio je on.

Mnogi bi da "istrguju" sa velikima, na račun Srbije

Na pitanje može li biti mira i rešenja za Zapadni Balkan dok je ugroženo srpsko pitanje, Vučić je je rekao da se plaši da mnogi misle da je rešavanje svih gorućih problema na Balkanu unižavanje i nipodaštavanje Srbije, te da nisu razumeli da Sbrija i Srbi moraju da budu jednako nezadovoljni, odnsono jednako zadovoljni koliko i svi drugi.

- Ako napravite bilo kakav disbalans u tome, napravićete problem - upozorio je predsednik Srbije.

Dodao je da dobro razume kako velike sile koriste male zemlje oko Srbije, da u njihovo ime i za njihov račun obavljaju deo posla, kritikujući i napadajući Srbiju što, kaže, nije slučaj od juče.

Pročitajte još

Zato se, ističe, i zalaže za inicijativu bliže saradnje balkanskih naroda, "kako bismo prestali da zavisimo od bilo koga spolja, već da sami donosimo svoje odluke, i to ne samo oni koji su živeli u SFRJ, nego i narodi iz okruženja: Bugarske, Rumunije pa i Mađarske".

- “Mnogo je važno da u svetu razumeju da sve što se postiže na Zapadnom Balkanu mora da bude plod kompromisa, da niko ne sme da "pobedi". Pobeda sme da postoji samo u ekonomiji, u napretku neke zemlje, u visini BDP-a, ne u teritorijama i proterivanju drugog naroda - poručio je predsednik Srbije.

Kako kaže, zabrinut je zbog želja da se na račun Srbije mnogi dočepaju milosti moćnijih zemalja, ne bi li nešto “iskamčili” za sebe.

- “Ali, mislim da to ne ide - rekao je Vučić.

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

On je poručio da će Srbija brže napredovati u ekonomiji što, kaže, ne može da se zaustavi, te da Srbija neće u sukobe i ratove, već neki drugi ne mogu da izađu iz 90-ih godina, ne shvatajući da se stvari menjaju.

- Naše je mir, da guramo ekonomiju, da se borimo za investicije, da ulažemo što više da naši ljudi žive što bolje. Izdržaćemo političke pritiske, da izvučemo najbolje za zemlju - podvukao je Vučić.

Na pitanje kako bi Srbija prošla da je utamničila velikodostojnika bilo koje verske zajednice, Vučić je rekao da neki drugi mogu da hapse crkvene velikodostojnike i nikada nema posledica, "a da smo mi to uradili posledice bi bile stravične".

Ko hoće na izbore, neka izađe, ko neće ne mora

Vučić je rekao i da, ko hoće da izađe ne izbore neka izađe, a ko neće ne mora, istakavši da svaki građanin ima pravo na izbor.

- To je kod nas ostavljeno na volju svakom čoveku. I da budem iskren uopšte me ne zanima - kazao je Vučić.