Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
Mirović i Pastor obišli radove na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli

Mirović i Pastor obišli radove na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su danas radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli, za šta je iz pokrajinskog budžeta preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojeno gotovo 500 miliona dinara, dok je 100 miliona obezbedila lokalna samouprava.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Igor Mirović, Ištvan Pastor, Bačka Topola Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljena fotografija
Igor Mirović, Ištvan Pastor, Bačka Topola

Reč je o radovima koji su započeti u martu i koji će, kako je najavljeno, biti završeni do aprila sledeće godine. Projektom je predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pre ispuštanja u vodotok reke Krivaje, s pratećim objektima i infrastrukturom.

Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljena fotografija

„Pre nešto više od godinu i po dana predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ja obišli smo opštine Bačka Topola i Mali Iđoš i uvideli probleme kada je reč o odvođenju otpadnih voda. Vrlo brzo smo u saradnji sa lokalnim samoupravama pripremili projektnu dokumentaciju. Ovo je ogroman i važan posao ne samo za lokalnu samoupravu već i za celu Vojvodinu jer ćemo zaštititi reku Krivaju“, izjavio je predsednik Mirović.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, radovi na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Malom Iđošu napreduju veoma dobro.

Priorit je ulaganje u životnu sredinu i prečišćavanje otpadnih voda

Pokrajina će, kako je naglasio, pomoći i privrednim društvima u Bačkoj Topoli da u narednoj godini urade pripreme kada je reč o investiranju u pretprečistače.

„Naš centralni prioritet je ulaganje u životnu sredinu i prečišćavanje otpadnih voda. Pokrajinska vlada je pre nešto više od godinu dana donela Deklaraciju o zaštiti životne sredine, koja predviđa znatna izdvajanja u ovoj oblasti. U ovoj opštini radili smo i na drugim projektima, završili smo i industrijsku zonu, a od 1. septembra počeće sa radom i Dom za učenike srednjih škola. Ovaj deo naše zemlje, Bačka Topola, u središtu Vojvodine, u kojoj svi žive složno, razvija se veoma dobro“, istakao je Mirović.

Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljena fotografija

Pokrajinska vlada je od juna 2016. godine do danas za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima zdravstvene zaštite, vodosnabdevanja i zaštite voda i lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja na teritoriji opštine Bačka Topola izdvojila 78,5 miliona dinara i svi projekti su realizovani.

„Radujem se današnjem danu jer vidim kako nareduje jedna ovako velika i zahtevna investicija. Ovo je primer kako se gradi društvo. Bačka Topola više nikada neće biti samo usputna stanica između Novog Sada i Subotice jer je lokalna samouprava to i pokazala u protekle četiri godine“, naglasio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Foto: Pokrajinska vlada / Ustupljena fotografija

Predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder rekao je da ovaj projekat dokazuje da se sve što se dogovori sa Pokrajinskom vladom – i realizuje. Prema njegovim rečima, izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda biće stvoreni uslovi za rad privrednika i poboljšanje života svih meštana.

Obilasku radova prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević.