Svet

0

Hamnei označio Izrael tumorom, EU pretnje Irana odbacio kao neprihvatljive

Autor: KP

Izvor: Beta

Hamnei označio Izrael tumorom, EU pretnje Irana odbacio kao neprihvatljive

Izvor: Foto: Beta / AP

Polučasovni govor u kome je kritikovao i SAD i Zapad što naoružavaju Izrael, kako je rekao, "čak i atomskim oružjem" prenosila je državna televizija, na dan kada vlada obično podstiče masovne proteste u Teheranu i u drugim gradovima Islamske Republike.

Ove godine zbog pandemije korona virusa demonstranti su pozvani da ostanu kod kuće, preneo je Asošiejted pres.

"Cionistički režim je smrtonosna kancerogena izraslina i šteta za ovaj region", rekao je Hamnei koji je i ranije ove nedelje više puta pozvao na uništenje Izraela.

Evropska unija je sinoć osudila njegove pretnje Izraelu.

Za razliku od nedavnih upozorenja iz Brisela šefa diplomatije EU Žozepa Borela protiv planova Izraela da unilateralno anektira delove Zapadne obale, kojima su se neke zemlje tog bloka protivile, saopštenje o Iranu je jednoglasno prihvaćeno, ističu izraelski mediji.

U kratkom saopštenju "u ime Evropske unije" osuđuju se "preteće izjave" iranskog lidera u kojima dovodi u pitanje legitimitet Izraela.

"Takve pretnje su potpuno neprihvatljive i predstavljaju duboki izvor zabrinutosti. One su takođe nespojive sa uspostavljenjem stabilnog i mirnog regiona Bliskog istoka čemu teži EU. Evropska unija ponavlja fundamentalnu posvećenost bezbednosti Izraela", navodi se u saopštenju.

Izraelski ambasador u Nemačkoj Džeremi Isaharof, koji se ranije u Ministarstvu spoljnih poslova bavio Iranom, ocenio je danas na Tviteru da saopštenje EU nije išlo dovoljno daleko jer Hamnei "nije samo doveo u pitanje legitimitet Izraela, on je pisao direktno o ’eliminaciji cionističkog režima’".

Borel je na svom ličnom Tviter nalogu ranije u četvrtak osudio "u najvećoj mogućoj meri" Hamneijev poziv na borbu protiv jevrejske države.

"To je pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Bezbednost Izraela je od ključne važnosti i EU će stajati na njegovoj strani", napisao je Borel.

"Mi ćemo podržavati i pomagati svuda svakoj naciji ili grupi koja se protivi i bori protiv cioinističkog režima i ne oklevamo da to kažemo", objavio je Hamnei na Tviteru u sredu.

"Eliminisanje cionističkog režima ne znači eleminisanje Jevreja. Mi nismo protiv Jevreja. To znači ukidanje nametnutog režima...", dodao je iranski lider.

Na Hamneijevom veb sajtu postavljen je antiizraelski poster i pominje se "konačno rešenje" koje se povezuje sa naporima nacističke Nemačke da eliminiše sve Jevreje.

Na posteru se vidi kako ljudi slave na svetilištu u Jeruslimu pošto je osvojeno od Izraela i palestinska zastava se vijori nad džamijom Al Aksa.

"Palestina će biti slobodna. Konačno rešenje: otpor do slobode", pisalo na posteru.

Izraelski mediji navode da je taj poster kasnije skinut sa veb sajta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR