Spomen-klupa Branku Najholdu na Zemunskom keju 1Branko Najhold: Zemunski kej Foto: Youtube/ screenshot

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici inicijativu da se na Zemunskom keju podigne spomen-klupa zemunskom hroničaru Branku Najholdu.

Predsednica Komisije Andrea Radulović je rekla da Grad Beograd čuva i neguje kulturu sećanja na ličnosti koje su svojim neprikosnovenim radom obeležile našu prestonicu i koje su dale nemerljiv društveni doprinos razvoju kulture u Beogradu.

„Članovi Komisije usvojili su ovu lepu inicijativu, kako bi se sačuvalo sećanje na velikog hroničara jednog vremena i trudićemo se i u budućnosti da se prave ličnosti sačuvaju od zaborava“, izjavila je Radulović a prenosi Sekretarijat za informisanje grada.

U obrazloženju inicijative se navodi da je Branko Najhold, hroničar Zemuna, poznat široj javnosti kako Zemuna tako i Beograda, te da svakako zaslužuje jedan takav spomenik, kao što je spomen-klupa na obali Dunava.

„Branko Najhold je za tri i po decenije posvećenosti istoriji Zemuna, ali i drugim istraživanjima u kulturi, objavio više od 50 knjiga i priredio na desetine autorskih izložbi, kao i 21 smotru Međunarodnog salona karikature“, stoji u inicijativi Bojane Ivanović, supruge Branka Najholda. Usvojenu inicijativu podržala je i Opština Zemun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari