Dostupni linkovi

Ambasador SAD: Očekujemo da se reše slučajevi paljenja ambasade i ubistva braće Bitići


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri

Očekujemo da će se rešiti slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey).

Godfri je to rekao na pitanje o ova dva slučaja koji već godinama opterećuju odnose Srbije i SAD, a prilikom potpisivanja dva amandmana na Sporazum o pomoći između Srbije i SAD kojim se Srbiji odobrava 20,3 miliona dolara bespovratnih sredstava.

„Na mojim prvim sastancima sa ministrima iz Vlade Srbije, sa sagovornicima sam razgovarao o oba slučaja. Imali smo otvoren dijalog, ne zanemarujući bilo koje teme. Veliki deo pomoći koji SAD prućaju Srbiji, vezan je za pomoć vladavini prava i za pomoć pravosudnim institucijama. Mi očekujemo da će se ovi slučajevi rešiti i da će se počinioci biti osuđeni“, rekao je Godfri.

Joksimović: Svaki proces će dobiti svoj epilog

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog. Ona je navela da je posao nadležnih da utvrdi ko je kriv, a da Vlada Srbije „nikada nije bila nekooperativna kada su u pitanju ta dva slučaja“.

„Postoji otvoreni stalni dijalog i postupanje nadležnih institucija i verujem da SAD to prepoznaju. Da li su ta pitanja otvorena još uvek, jesu, slažem se. Postoje i druga pitanja koja su remetila naše odnose u prošlosti i koja imaju svoje reperkusije i danas. Ali, mislim da idemo u dobrom pravcu odnosa, a da će nadležne institucije onako kako treba u jednoj demokratiji, svoj posao raditi. Svaki proces koji je pokrenut, on će svoj epilog imati“, rekla je Joksimović.

Braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija, nekadašnjeg komandanta policijske jedinice Žandarmerija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine oslobodilo Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optužene za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

SAD su od Srbije više puta tražile da ovaj slučaj bude rešen. U oktobru 2019. godine, Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio i rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose Srbije i SAD jeste događaj od 21. februara 2008. godine, kada je, nakon mitinga "Kosovo je Srbija" koji je organizovala vlast kao odgovor na usvajanje Deklaracije o nezavisnosti Kosova, grupa huligana je kamenicama i drugim predmetima gađala američku, nemačku i hrvatsku ambasadu, a u američku je bačena i baklja, nakon čega je izbio požar. Tom prilikom je poginuo Novosađanin Zoran Vujović. U neredima nakon mitinga povređeno je 78 građana i 52 policajca.

Slučaj nikada nije dobio epilog, što je nekadašnji ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skat, u januaru prošle godine nazvao tužnim.

Paljenje ambasade SAD u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


XS
SM
MD
LG