Ustavni sud odbacio inicijative za ocenu ustavnosti proglašenja vanrednog stanja

Ustavni sud je saopštio da je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja.
Kako se navodi na sajtu Ustavnog suda, odbačeni su i zahtevi za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja.
 
Podsetimo, Ustavnom sudu je podneto više inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba mera koje su doneli Vlada i nadležna ministarstva.
 
Vanredno stanje je zbog epidemije virusa korona uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlament i premijerka.
 
Skupština Srbije je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila, a ukinula 6. maja.
  • Dr

    22.05.2020 17:39
    Ustav
    Ustavni sud nije nadležan da brani i štiti Ustav od Predsednika Države,za to je nadležan Predsednik.
  • JS

    22.05.2020 17:21
    Iza sedam gora iza sedam mora
    Ziveo jednom jedan zmaj.

    Probudi se zmaj jednog jutra, pogleda novine i kaze:
    - Uuuujbte gde ja zivim...
  • Pera

    22.05.2020 15:43
    Sta kaze Freedom House na ovo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.