22. maj  2020. 11.01  | Izvor: Tanjug

Put razvoja - okrenutost ka prirodi i njenoj zaštiti

BEOGRAD -

Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maj, ove godine obeležava se pod sloganom "Priroda nudi rešenja", ukazujući na zajedničke akcije na svim nivoima sa ciljem izgradnje budućnosti i života u skladu sa prirodom, posebno tokom oporavka od globalne pandemije Kovida-19.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, kreira se novi globalni okvir zaštite biodiverziteta u cilju usporavanja njegovog gubitka, a okolnosti i posledice pandemije pokazuju da je jedini mogući put razvoja, život čoveka usaglašen sa prirodom i njenim bogatstvima.

labud, reka, priroda, sordos, prolece, vreme, prognoza, ekologija

Međunarodna zajednica pozvana je da preispita svoj odnos prema prirodi, jer smo, kako se navodi, i pored svih naših tehnoloških dostignuća, u potpunosti zavisni od zdravih ekosistema u obezbeđivanju pijaće vode, hrane, lekova, odeće, goriva, zaklona i energije.

Gubitak biodiverziteta direktna je posledica nepromišljenih ljudskih aktivnosti poput degradacije ekosistema, seče šuma i nekontrolisanog razvoja infrastrukture, a prema Crvenoj listi Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN) od procenjenih 116.177 vrsta, više od 31.000 vrsta je pod pretnjom izumiranja, kaže se u saopštenju.

Zaštita biološke raznovrsnosti u Srbiji ostvaruje se sprovođenjem mera zaštite i unapređenja vrsta, njihovih populacija, prirodnih staništa i ekosistema u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a dodaje se da je zaštićeno 677.484 ha, odnosno 7,65 odsto teritorije naše zemlje.

Ekološkom mrežom, koja je uspostavljena radi očuvanja tipova staništa od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje staništa divljih vrsta flore i faune, zaštićeno je oko 20 odsto teritorije Srbije.

Podseća se da je pripremljen Program zaštite prirode Srbije za period 2020. do 2022. godine, koji uključuje strateške ciljeve i planove najznačajnijih međunarodnih ugovora i dokumenata u zaštiti prirode, očuvanja biološke raznovrsnosti i promeni klime.

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine aktivno učestvuju u radu Radne grupe za biodiverzitet Jugoistočne Evrope, a u toku je i planiranje saradnje na dugoročnoj osnovi do 2030. godine.

Međunarodni dan biodiverziteta koji se 22. maja obeležava širom sveta, ustanovile su Ujedinjene nacije kao dan kada se podseća na ugroženost raznovrsnosti živog sveta na Planeti i značaj njenog očuvanja.

Tagovi