Biznis
Građani Srbije smatraju da im korona neće naneti VELIKU FINANSIJSKU ŠTETU

Građani Srbije smatraju da im korona neće naneti VELIKU FINANSIJSKU ŠTETU

Građani Srbije smatraju da im pandemija virusa COVID-19 neće naneti veliku finansijsku štetu. Vesti i informacije o korona virusu najviše su pratili na društvenim mrežama, internet portalima i televizijama, međutim te informacije su posmatrali sa određenom dozom sumnje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
dinari shutterstock 1239446035 Foto: shutterstock
dinari shutterstock 1239446035

Takođe, većina građana je saglasna sa preduzetim merama u borbi protiv korona virusa, a pokazali su i veliko poverenje u struku i Krizni štab, deo je rezultata istraživanja "Stavovi građana Republike Srbije o COVID-19", koje prenosi poslovni portal eKapija.

Foto: Zoran Ilić, Profimedia / RAS Srbija

Istraživanje su sproveli studentkinje i studenti druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Učestvovanje u popunjavanju upitnika uzelo je ukupno 1.039 punoletnih građanki i građana svih generacija iz Srbije.

Svoju finansijsku situaciju manje od polovine građana, tačnije 41,7 odsto, ocenilo je prosečnom ocenom 3, dok je 28,5 odsto ispitanika ocenilo je da je uglavnom zadovoljno finansijskom situacijom.

Kada je reč o pitanju uticaja virusa na finansijsku situaciju u domaćinstvu, najviše anketiranih građana - 39,3 odsto, ocenilo je da virus neće uticati ni loše ni dobro na finansijsku situaciju u njihovom domaćinstvu.

Na pitanje da izjasne svoj stav o uvođenju vanrednog stanja, gotovo tri četvrtine ispitanih podržava tu odluku, od čega veći deo – 44,9 odsto je u potpunosti saglasno s odlukom. U vezi sa pridržavanjem saveta Kriznog štaba od strane njihove okoline, veliki broj ispitanika se izjasnio potvrdno - 74,7 odsto.

Pročitajte još

Stav ispitanika o uspešnosti uvedenih mera protiv širenja COVID-19 u Srbiji je preovlađujuće pozitivan. Gotovo tri četvrtine smatra da uvedene mere pomažu pri sprečavanju dalje zaraze u Srbiji.

Najveći broj ispitanika - 39,6 odsto kupovao je namirnice kako bi ih imali za 2-3 dana, što pored njihove želje da smanje svoje izlaske iz kuće, posebno može da se poveže sa policijskim časom koji je, u toku vanrednog stanja, često bio na snazi vikendima.