Najnovije vesti
Vesti Svet
Kina saopštila da je "neophodan zakon" o Hong Kongu, Amerika već sprema KAZNU za Peking

Kina saopštila da je "neophodan zakon" o Hong Kongu, Amerika već sprema KAZNU za Peking

Kina je saopštila da je "krajnje neophodno" da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hong Kong, protesti, 1. oktobar Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
Hong Kong, protesti, 1. oktobar

- Krajnje je neophodno da se uspostavi kinesko nacionalno zakonodavstvo i poboljšaju pravni sistem i mehanizmi izvršenja za specijalni administrativni region Hong Kong da bi se zaštitila nacionalna bezbednost - rekao je Džang Jesui, portparol Svekineskog narodnog kongresa, koji danas počinje zasedanje.

On je na konferenciji za novinare u Pekingu rekao da je razmatranje nacrta odluke o zakonu uključeno u dnevni red Kongresa, prenosi Sinhua.

Pročitajte još

Sankcije protiv zvaničnika

Predstavnici Republikanske i Demokratske stranke u američkom Senatu najavili su nacrt zakona kojim će uvesti sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja nezavisnosti Hong Konga, nakon što je Peking objavio novi bezbednosni zakon za bivšu britansku koloniju.

Nacrtom zakona čiji su autori republikanac Pet Tumi i demokrata Kris Van Holen takođe će se uvesti i sekundarne sankcije bankama koje posluju sa osobama ili firmama koje krše zakon kojim se garantuje autonomija Hong Konga.

Kineski zvaničnik rekao je juče da se Kina sprema da nametne novi bezbednosni zakon Hong Kongu nakon prošlogodišnjih nemira, zbog čega je američki predsjednik Donald Tramp upozorio da će Vašington reagovati "veoma snažno".

- Dvostranački zakon uvešće ozbiljne kazne onima koji rade na ukidanju autonomije Hong Konga - istakao je Van Holen.