Najnovije vesti
Vesti Politika
HARADINAJEVI KLANOVI IZNAD ZAKONA Iguman Sava: Njihov cilj je da manastiru Dečani oduzmu imovinu I TU NAPRAVE AUTOPUT

HARADINAJEVI KLANOVI IZNAD ZAKONA Iguman Sava: Njihov cilj je da manastiru Dečani oduzmu imovinu I TU NAPRAVE AUTOPUT

Ambasade SAD i Velike Britanije i kancelarije EU i OEBS-a zatražile su od prištinskih vlasti da konačno nakon čak četiri godine sprovedu presudu Ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrate imovinu od 24 hektara. Ipak, iguman manastira Sava Janjić nije optimista.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dečani Foto: shutterstock
Dečani

Iako je nakon višedecenijskog procesa Ustavni sud još 19. maja 2016. doneo presudu da se imovina manastira upiše u zemljišnu knjigu, lokalne vlasti to nisu učinile do dana današnjeg.

Iguman Sava Janjić ističe da se godinama vrše pritisci kako bi se monaštvo proteralo
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
Iguman Sava Janjić ističe da se godinama vrše pritisci kako bi se monaštvo proteralo

- Četiri godine je previše dugo. Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora. Institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemlji manastira Dečani. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda - napisao je na Tviteru američki ambasador Filip Kosnet u Prištini.

Ove godine reagovala je i britanska ambasada i to preko Fejsbuka.

- Na godišnjicu odluke Ustavnog suda od maja 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad zemljom u okolini, još jednom pozivamo vlasti Kosova da ovu odluku sprovedu. Vladavinu zakona moraju da primene svi bez obzira na njihovu političku ili bilo koju drugu pripadnost - poruka je britanske ambasade.

Konačno, u zajedničkoj izjavi reagovali su i šefica Kancelarije EU na Kosovu, ambasadorka Natalija Apostolova i šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

- EU i OEBS kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje apeluju na kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju spora u vezi sa zemljištem u Dečanu. EU i OEBS pozivaju opštinu Dečani i sve kosovske institucije da podrže vladavinu zakona kao jedan od stubova slobodnog i demokratskog društva - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ističe za "Blic" da je, bez obzira na sve apele međunarodne zajednice, situacija u vezi Dečana sve teža.

- Međunarodni predstavnici čvrsto stoje na poziciji odbrane prava manastira, ali lokalni klanovi pod jakim uticajem Ramuša Haradinaja su na ovom prostoru iznad zakona i ne poštuju ni odluke sudova ni zakone Kosova. Zato je prisustvo Kfora neophodno i zato manastir praktično već 20 godina živi u opsadnom stanju. Cilj ovih klanova nije samo da manastiru oduzmu njegovu imovinu već i da naprave autoput pored manastira. Ovih dana se ponovo otvaraju radovi na proširenju i postoji opasnost da se nastave i u zaštićenoj zoni oko manastira, što je zabranjeno zakonom - naglašava Janjić za "Blic".

Pročitajte još

Iguman podseća da su protiv Visokih Dečana godinama vršeni brojni pritisci kako bi se "monaštvo proteralo i manastir uništio".

- Imali smo četiri minobacačka napada nakon završetka rata, a 2016. osujećen je teroristički napad hapšenjem grupe naoružanih Albanaca za koje je utvrđeno da su bili pripadnici ISIS-a. Zato je manastir Dečani do danas jedini objekat SPC na KiM koji je pod zaštitom Kfora - podvlači Janjić.

"Hoće da nas dovedu pred svršen čin"

Iguman Sava Janjić apostrofira da su pre dve godine svi ambasadori i predstavnici EU zemalja u Prištini poslali jasnu poruku iz Dečana da se zakon mora poštovati.

- Za sada se radovi na autoputu prema Crnoj Gori vrše oko zaštićene zone i postoji jasna namera da se međunarodna zajednica i manastir dovedu pred svršen čin. Međunarodna zajednica svaku dalju podršku institucijama u Prištini trebalo bi konkretnije da uslovi. Američki Stejt department je u svom izveštaju postavio pitanje zašto nisu preduzete mere protiv čelnika opštine Dečani - kaže on.