Počelo testiranje lekova protiv malarije 1Foto: EPA-EFE/ Caroline Blumberg

U Brajtonu i Oksfordu su počela testiranja koja treba da pokažu da li dva leka protiv malarije deluju i protiv kovida 19.

Više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike će dobiti dozu hlorokina, hidrohlorokina i placebo. Svi oni su medicinsko osoblje koje je u kontaktu s pacijentima s kovidom 19.

Predsednik SAD Donald Tramp je ove nedelje kritikovan pošto je rekao da uzima hidrohlorokin uprkos upozorenjima da to možda nije bezbedno.

Prvi učesnici iz Ujedinjenog Kraljevstva su se upisali juče za globalno testiranje u Univerzitetskim bolnicama u Brajtonu i Saseksu i u bolnici Džon Redklif u Oksfordu.

Oni će primati ili hidrohlorokin ili placebo naredna tri meseca. Ovo su prve od ukupno 25 planiranih lokacija u Ujedinjenom Kraljevstvu gde će se obavljati testiranja čiji se rezultati očekuju do kraja godine. Učesnici na više lokacija u Aziji će dobijati hlorokin ili placebo.

Za testiranje mogu da se prijave svi koji imaju direktan kontakt prilikom pružanja medicinske pomoći pacijentima inficiranim virusom korona u Ujedinjenom Kraljevstvu sve dok im nije dijagnostikovan kovid 19.

Testiranje će pokazati da li se ovim lekovima može sprečiti da zdravstveni radnici izloženi virusu obole od kovida 19.

„Zaista ne znamo da li je hlorokin ili hidrohlorokin koristan ili štetan u borbi protiv kovida 19“, rekao je profesor Nikolas Vajt sa Univerziteta Oksford.

Međutim, kako je naglasio, nasumično kontrolisano testiranje kao što je ovo, gde ni učesnici ni istraživači ne znaju ko je dobio lek a ko placebo, najbolji je način da se to otkrije.

„Široko dostupna, bezbedna i efikasna vakcina je možda još mnogo daleko“, rekao je profesor Martin Levelin iz Medicinske škole Brajton i Saseks, koji takođe vodi ovu studiju. „Ako bi lekovi koji se dobro podnose kao hlorokin i hidrohlorokin mogli da smanje šanse za infekciju kovidom 19, to bi bilo od neverovatnog značaja.“

Ovi lekovi mogu da ublaže groznicu i upalu i koriste se i za prevenciju i za lečenje malarije.

Hidrohlorokin reguliše reakciju imunog sistema i često se koristi u lečenju reumatskog artritisa i lupusa – zapaljenskog oboljenja koje je uzrokovano previše aktivnim imunim sistemom.

Britanske i američke humanitarne organizacije koje su usredsređene na pacijente s lupusom izrazile su zabrinutost da potražnja za lekom koji se dovodi u vezu s virusom korona može da ugrozi snabdevanje pacijenata koji već od njega zavise.

Lek je došao u žižu pažnje pošto je američki predsednik Donald Tramp ukazao da može da bude koristan, a ove nedelje je rekao da uzima hidrohlorokin da bi se zaštitio od virusa korona.

Američka Administracija za hranu i lekove je izdala upozorenje protiv upotrebe leka van bolnice gde je agencija dala privremena ovlašćenja za njegovu upotrebu u pojedinim slučajevima ili za klinička testiranja.

Iako se testiranje na Univerzitetu Oksford vrši u kontrolisanom kliničkom okruženju, Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da neki pojedinci uzimaju lek na svoju ruku i rizikuju da sami sebi nanesu štetu.

Još se nije pokazalo da je bezbedan i efikasan u prevenciji ili lečenju virusa korona i može da uzrokuje opasne srčane aritmije.

Na testiranju rade i istražitelji iz Ujedinjenog Kraljevstva, Tajlanda, Vijetnama, Laosa, Kambodže i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari