Život i ljudi

0

Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?

Autor: AP

Izvor: NationalGeographic.rs

Ukusi Srbije: Kako se pravi čuveni pirotski kačkavalj?

Izvor: Foto: Pixabay

Muzej Ponišavlja Pirot predstavlja svoj prvi etno-film pod nazivom "Mlečni put". Ovaj film u režiji etnologa Aleksandra Repedžića i kustosa Nenada Jovanovića prvi je u produkuciji ovog muzeja i ima za cilj da ukaže na bogatsvo nematerijalne kulturne baštine naše zemlje.

Pirotski kačkavalj je tradicionalni proizvod sa područja Stare planine, a film "Mlečni put" prikazuje kako se na tradicionalan način spremao kačkavalj u staroplaninskom selu Kusa Vrana (opština Dimitrovgrad).

Tradicija pravljenja kačkavalja se prenosi po muškoj liniji, te su i nosioci ključnih uloga u procesu izrade kačakavalja muškarci (baskijar, parač, sekač, majstor kačkavaljdžija), danas je situacija drugačija, tako da su žene preuzele ulogu i recepturu pravljenja kačkavalja na sebe o čemu ovaj film i govori.

Izrada pirotskog kačkavalja, jedinstveno je nasleđe iz domena veština vezanih za tradicionalne zanate stanovništva pirotskog kraja u oblasti jugoistočne Srbije, zbog čega je proces izrade pirotskog kačkavalja uvršten u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR