');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

PRVO SUČELJAVANJE SNS I OPOZICIJE Vesić: Zelenović sprovodi medijsku torturu u Šapcu, Zelenović: To su laži, radimo po zakonu

Dobro je što Nebojša Zelenović pristaje da učestvuje na izborima, i ja mu čestitam na tome, što je uspeo da se odupre pritiscima opozicije, kaže zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Goran Vesić, Nebojša Zelenović Foto: N1 / youtube
Goran Vesić, Nebojša Zelenović

On je, gostujući na N1 rekao da je SNS prva predala listu u Šapcu, i da u vezi sa tim nije bilo zloupotreba.

- Lista je proglašena, ali se onda pojavio sekretar opštine u ne znam kom svojstvu, i podneo prijavu rekavši da lista treba da se poništi jer nedostaje saglasnost nosioca liste, što su konstatovali svi pa i članovi stranke Zelenovića. Opštinska izborna komisija poništava listu, mi se žalimo Upravnom sudu i on donosi jedinu pravu odluku - kaže Vesić.

Kako je kazao, lista je imala sve što je potrebno i proglašena je.

- Kada je reč o sudijama Upravnog suda, oni su svi izabrani u reformi kojom je rukovodio Dušan Petrović i Snežana Malović. Uvereni smo da ćemo pobediti u Šapcu, i nećemo se žaliti na listu Nebojše Zelenovića - rekao je Vesić, koji je istakao da su propusti na Zelenovićevoj listi bili i potpisi, ali i rodna ravnopravnost.

"Dva različita sveta"

Zelenović pak kaže da politika koju njegova stranka vodi u Šapcu, i ona koja vodi režim SNS, su dva različita sveta.

- Politika SNS se zasniva na laži i nasilju. Bili su spremni da okrenu državu naopačke da njihova lista bude prva na listiću. Za svoju listu su napravili dve krupne greške, između ostalog nisu dostavili saglasnost Aleksandra Vučića da nosi njegovo ime, ali je Upravni sud u Novom Sadu rekao da nema veze i da ne treba da se poštuje zakon. Drugo, notari su više od 400 puta napravili grešku sa overom potpisa - rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

On je naveo da je za sada proglašena lista na čijem je čelu, na je ona trenutno broj 3 na listiću, ali da ne može da tvrdi šta se dalje bude dešavalo.

Goran Vesić
Foto: N1 / youtube
Goran Vesić

On je kazao da je atmosfera u Šapcu takva da nikakvo nasilje ne može da spreči volju građana, i da oni sve znaju i sa svim su upoznati.

- Kod nas ne može da se krade na kutijama. Sa druge strane, više od šest miliona građana u Srbiji nema mogućnost da se informiše, niti da donosi odluku. Mi na parlamentarnim izborima nećemo učestvovati, i to je za nas završena stvar - rekao je Zelenović.

"Ne postoji mogućnost da se pojavi neko iz SNS u medijima u Šapcu"

On se pohvalio zaposlenošću u Šapcu, transparentnošću, fabrikama, decom koja imaju mesta u vrtićima što, kako kaže, Beograd ne može da stostigne.

- Zato što smo mnogo veći od vas - replicirao je Vesić.

Govoreći o SNS u Šapcu i tamošnjoj atmosferi, Vesić je rekao da Zelenović finansira tri medija, koja su ukupno dobila nešto više od milion evra za poslednjih nekoliko godina. Takođe, dodao je da se na njima nije pojavio niko od predstavnika SNS.

Nebojša Zelenović
Foto: N1 / youtube
Nebojša Zelenović

Kazao je i da u Šapcu postoji mogućnost da se pojavi neko iz SNS, ali sa plaćenim terminom.

- Sve ono što Zelenović zamera nama, on mnogo gore sprovodi u Šapcu - rekao je Vesić.

Zelenović bio na RTS-u

Kazao je i da je Zelenović vrlo bio prisutan tokom vanrednog stanja na RTS-u, "ja sam ga video nekoliko puta".

- On sprovodi medijsku torturu nad političkim neistomišljenicima, i to je tačno - rekao je Vesić.

Na to je Zelenović odgovorio da su "laži", rekavši da se u Šapcu sve striktno radi po zakonu, i da odluke koje donosi komisija koja se bavi ovim pitanjima, za njega su zakon.

- Koliko ste izdvojili za medije? - pitao je Vesić dok je Zelenović govorio, sugerišući voditelju da ga pita isto pitanje.

Kako je rekao, "mnogo više gospodin Zelenović ulaže u medije, u svoje medije".

Na to je Zelenović rekao da Vesić na Šabac može da gldeda kao na Švedsku i Švajcarsku, kada je u pitanju sloboda medija.

Mediji, Švajcarska i Dušan Petrović

Na pitanje da li je tačno da niko iz SNS ne može da se pojavi na TV Šabac, Zelenović tvdri da to nije slučaj.

- Šabac za Zelenovića i Dušana Petrovića jeste Švajcarska ali je, što se tiče naroda i informisanja, Severna Koreja - rekao je Vesić.

Kako je kazao, "ne znam da li ste primetili, da su politički huligani upali u jedu televiziju i pretili motornim testerama". Dodaje i da ne kaže "da je Zelenović to radio, ali je ipak bio tamo".

Foto: N1 / youtube

- Kad god je bilo kom novinaru prećeno, reagovalo se u hitnom roku. To je naša obaveza - rekao je Vesić, istakavši da tako nije bilo pre nekoliko godina kada je "ovom zemljom vladao Dušan Pretrović".

Voditelj emisije "360 stepeni" naveo je da je Vesić u jednom intervjuu rekao da je Zelenović "ukrao pet miliona evra" i da je "nestalo više od 70 stanova", kao i da je optužbi za to oslobođen.

- Zastarelo je - dodao je Vesić.

Zelenović: 2,5 godine sam pod progonom

Zelenović je naveo da je aktuelna vlast sudskom odlukom pokušala da ga smeni i spreči da se bavi politikom, ali da im to nije uspelo.

- 2,5 godine sam ja pod progonom raznih državnih organa - rekao je Zelenović, koji je pokazao papir na kome, po njegovim rečima, piše da je šef nekakve kriminalne grupe, rekavši da su to potpisale "nekakve sudije i tužioci".

Istakao je i je on "sertifikovano pošten čovek", i da je sud to svojim odlukama i potvrdio. Naveo je da je njemu suđeno što su postojale budžetske neusaglašenosti, za koje je utvrđeno da ne predstavljaju značajnu nepravilnost i da nema štete za budžet.

Na to se nadovezao Vesić, koji je ponovo rekao da je ceo slučaj zastareo, i naveo da je trenutno prema izveštaju DRI utvrđene nepravilnosti u radu grada Šapca u visini od dva miliona evra. zelenović je pojasnio da su ispravljene sve greške na koje je ukazao DRI, i da stvari funkcionišu "na najbolji mogući način".

Na pitanje da li u Beogradu postoje nepravilnosti koje je utvrdio DRI, Vesić navodi da "naravno da ima", kao i da je problem sa Zelenovićem što "četiri godine ponavlja iste greške, na kojima ništa nije naučio".

Na to je Zelenović rekao da je grad Šabac dobitnik brojnih međunardodnih i domaćih priznanja, na šta je Vesić rekao da je "od svih dobio potvrdu samo ne od nadležne državne institucije".

Referendum u Šapcu, i struka u Beogradu

Na konstataciju voditelja da u Šapcu građani na referendumu odlučuju šta žele da imaju u svom gradu, dok se u Beogradu bune i građani i struka, i da li misli da je to dobar način za upravljanje gradom, Vesić kaže "sigurno da ne, pogrešno je".

- Struka je isplanirala i radi se - rekao je on, na opasku da su se građani pobunili na izgradnju trole na Dorćolu, kao i na druga negodovanja žitelja prestonice.

Na pitanje: da li ćemo gledati crne džipove u Šapcu, Vesić je odgovorio "hoćemo, ako Marko Bastać (predsednik opštine Stari Grad) bude bio tamo".

- Poznat je po fantomkama i stavljanju kesa na glavu - rekao je Vesić.

Na pitanje, zašto nije u zatvoru, on kaže da se i sam pita što "taj kriminalac nije u zatvoru".

Zelenović je naveo da je Grad Beograd jedini u Evropi koji nema postrojenje za preradu voda, i da jedini koji postoji u Srbiji nalazi se u Šapcu.

- Ne vidim šta je pogrešno u tome da građani odlučuju o svom novcu, i na šta će on biti potrošen - rekao je Zelenović.

Šefovi

Rasprava se povela i oko toga gde ima kanalizacije a gde je nema, i tu je takođe došlo do mimolilaženja između Vesića i Zelenovića.

Takođe, Vesić je sugerisao da je bivši demokrata Dušan Petrović zapravo prvi čovek Šapca, na šta je Zelenović rekao da "naravno da to nije tačno"

- Vi i Dušan Petrović ste napravili Šavajcarsku - rekao je Vesić.

Na pitanje ko je njegov šef, Vesić je rekao "Aleksandar Vučić je moj predsednik".

Koga podržati?

Gradonačelnik Šapca poručio je da će na predstojećim izborima Šapčani odlučivati da li će ovaj grad biti onaj koji se najbrže razvija u Srbiji, "ili će potonuti u laž i nasilje".

Sa druge strane, Vesić kaže da građani treba samo da odgovore na pitanje da li žive bolje, "ne dovoljno dobro, ali bolje, a žive" i da treba da razmisle da li njihovoj deci budućnost bolje može da donese "samo Aleksandar Vučić ili ova gomila luzera koja se okupila u opoziciji, koja čak ne može da odluči da li da bojkotuje izbore ili da izađe na njih".