Amerika napušta sporazum o otvorenom nebu, Tramp krivi Rusiju

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da SAD napuštaju Sporazum o otvorenom nebu o čemu će u petak obavestiti zvaničnike vlasti u Moskvi. Njujork tajms navodi da je Trampa posebno razgnevio prelet ruskih izviđačkih aviona iznad njegovog terena za golf u Nju Džersiju 2017. godine.

Odluka američkog predsednika usledila je posle serije optužbi na račun Rusije, čije vlasti, navodno, ne dozvoljavaju prelet avionima iznad mesta na kojem se nalaze balistički projektili u čijem je dometu većina evropskih država.

Druga zamerka Amerikanaca odnosi se na zabranu preleta iznad delova Rusije u kojima se održavaju veće vojne vežbe, što zvaničnici u Vašingtonu smatraju za kršenje Sporazuma o otvorenom nebu.

Ipak, Njujork tajms navodi da je odustajanje od ovog sporazuma samo priprema za napuštanje mnogo značajnijeg dogovora - novog STARTA, kojim su Rusija i SAD limitirane na 1.500 projektila sa nuklearnim bojevim glavama.

Trampova administracija smatra da se sporazumu, koji ističe u februaru, mora priključiti i Kina.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je pre tri decenije i smišljen je kao faktor podizanja međusobnog poverenja, pošto se zemlje mogu direktno uveriti da druga strana ne priprema vojne akcije.

"Došlo je vreme kada se mora reći - dosta", rekao je Trampov specijalni izaslanik za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli, dodajući da SAD ne mogu učestvovati u sprovođenju sporazuma koji Rusije "neprestano krši".

Njujork tajms navodi da je Trampa posebno razgnevio prelet ruskih izviđačkih aviona iznad njegovog terena za golf u Nju Džersiju 2017. godine.

Pod Trampovom administracijom, SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i sporazuma o balističkim projektilima srednjeg dometa.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво