Dostupni linkovi

Šarović: Tražit ćemo pred sudovima odgovornost Dodika zbog prisluškivanja


Bosnia-Herzegovina - Mirko Šarović, Minister of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, 20Nov2019
Bosnia-Herzegovina - Mirko Šarović, Minister of Foreign Trade and Economic Relations of Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, 20Nov2019

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) pokrenut će mehanizme pred nadležnim institucijama, odnosno tužilaštvima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kako bi se provela istraga o navodima o prisluškivanju članova opozicionih stranaka, odlučeno je u četvrtak (21.maja) na sjednici Predsjedništva te stranke u Banjaluci.

Ovu informaciju saopštio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kako je rekao Šarović, posebnu pažnju su posvetili jučerašnjem "priznanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da je u proteklom periodu prisluškivao opozicione poslanike, SDS-a i PDP-a". On je naveo kako je "obaveza SDS-a da se kolektivnom krivičnom prijavom svih poslanika nađe prostora i mogućnosti da se ovoj vrsti bezakonja stane na put".

Najavio je da će ukoliko za to ukaže prilika pokrenuti postupak opoziva Dodika.

"Ovo nije zemlja bezakonja i jednog pojedinca, nego demokratska zemlja", rekao je Šarović.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske također se osvrnuo na izjavu Dodika o prisluškivanju.

„Mi vjerujemo da je to istina. Tražit ćemo njegovu odgovornost i ostavku kod najviših sudskih istanci“, kazao je Stanić.

On dodaje da njegov demant koji je došao dan kasnije također puno govori o njemu samome.

„Ako on ponovo sve demantuje što je rekao sinoć, onda je Dodik stvarno jedan veliki lažov. Više ne znam ko može vjerovati Dodiku“, naglasio je Stanić.

Milorad Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u srijedu (20.maja) za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, te da svaka vlast sluša opoziciju. Izjavio je i da mu razgovore dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač.

Lukač je dan kasnije na na sjednici Narodne skupštine tog bosansko-hercegovačkog entiteta demantovao Dodikove navode o prisluškivanju opozicije.

XS
SM
MD
LG