Kina predlaže kontroverzni zakon: Da li je ovo kap koja je prelila čašu za Hongkong?

Kina najavljuje nove bezbednosne zakone za Hongkong, čiji protivnici se plaše da će će ograničiti slobode i rasplamsati nove proteste.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

16:12

Kina predlaže kontroverzni zakon: Da li je ovo kap koja je prelila čašu za Hongkong?
Ilustracija: EPA-EFE/VIVEK PRAKASH

Kina predlaže zakon u oblasti nacionalne bezbednosti kao odgovor na prodemokratske proteste prošle godine, koji su uneli najveće nemire u kinesku vladavinu od 1997. godine.

Viši zvaničnik vlade Hongkonga rekao je Rojtersu da tehnički detalji oko visoko provokativnog poteza nisu poznati, ali da će više detalja biti objavljeno večeras.

Ranije, Saut Čajna morning post, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je da zakon zabranjuje secesiju, strano mešanje, terorizam i sve butnovne aktinonsti.

Ovo bi mogla da bude prekretnica za Hongkong, koja bi potencijalno mogla izazvati reviziju posebnog statusa u Vašingtonu i izazvati nove nemire.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: