Uprkos tome što je na zahtev inspektora rada većinski vlasnik kapitala surduličkog preduzeća za proizvodnju elektromotora za automobile „Junajted partners grup“ iz Beograda radnicima isplatio zaostale zarade za januar i februar, kao i akontaciju za mart, štrajk se nastavlja.


– Nakon privatizacije kada je beogradska kompanija preuzela sedamdeset procenata kapitala preduzeća, proizvodnja je smanjena, a zarade su neredovne i minimalne – navodi razloge zahteva za raskid ugovora o privatizaciji predsednik štrajkačkog odbora Dragan Stojković.

Iz rukovodstva preduzeća i dalje insistiraju na postizanju kompromisa navodeći da je isplatom zaostalih zarada ispunjen jedan od zahteva štrajkača. Direktor Blagoje Stojanović navodi da će pregovori sa radnicima biti nastavljeni.

– U ovom trenutku neophodno je da se radnici što pre vrate na posao, jer u protivnom nećemo uspeti da ispunimo rokove za proizvodnju i isporuku auto elektro motora iz već potpisanih ugovora. Samo pokretanje proizvodnje može da obezbedi dalji opstanak i perspektivu preduzeća – rekao je Stojanović.

Zastupnik većinskog vlasnika kapitala Andrej Dimitrijević ranije je upozorio na činjenicu da je perspektiva preduzeća „RS Partner PES“ vezana za prekvalifikaciju radnika po kojoj bi oni iz administracije prešli u proizvodnju. On je tada precizirao da „otkaza neće biti, ali da su zbog smanjenog obima posla pojedini radnici uposleni, sa polovinom radnog vremena, uz punu uplatu poreza i doprinosa“.

– Mi smo već u procesu realizacije ugovora sa partnerom iz Rusije za koga bi trebalo da proizvedemo elektromotore u vrednosti od preko milion evra, ali to u ovom trenutku ne zavisi samo od nas već i od kretanja na evropskom tržištu auto-industrije. U svakom slučaju, neophodno je da se proizvodnja što pre pokrene – rekao je Dimitrijević. U preduzeću „RS partners PES“ zaposleno je 175 radnika i taj broj je od privatizacije 2007. godine smanjen za tridesetak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari