Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 21. 5. 2020.

| Društvo

Epidemija afričke kuge - 1.000 svinja eutanizirano ili odvedeno na klanje u Pirot i okolinu

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
svinje3
I dalje na snazi epidemija;Ilustracija; foto: flickr.com/Adrian Scottow

Epidemija afričke kuge kod svinja i dalje je na snazi, od početka godine nešto manje od 1.000 svinja eutanazinirano je i poslato u klanicu u Pirotskom okrugu, a kako kažu iz Uprave za veterinu, svi vlasnici svinja su obeštećeni.

Pre epidemije virusa korona, početkom godine Pirot i okolinu pogodila je epidemija afričke kuge svinja, koja se kasnije proširila i na Borski i Zaječarski okrug, a zvanično ni sada, posle više od 4 meseci, nije ukinuta.

Kako kažu iz Uprave za veterinu, u toku preventivne depopulacije ovih životinja u Borskom i Pirotskom okrugu, ukupno je eutanazirano i zaklano 1.801 svinja u 488 gazdinstava, a od toga u Pirotu i okolini je u klanicu poslato 447, a eutanazirano je 545 svinja.

Zahvaljujući adekvatnim preventivnim merama koje su blagovremeno preduzete, sprečeno je dalje širenje afričke kuge svinja na populaciju domaćih svinja, a samim tim i ponovna pojava bolesti sa posledičnim restriktivnim merama u pogledu statusa zemlje i mera kontrole i ograničenja u unutrašnjem i međunarodnom prometu - kažu iz Uprave za veterinu.

Početkom godine potvrđen je prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Pirotskom upravnom okrugu, zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja od ove zarazne bolesti kod divljih svinja, a u preko 200 domaćinstava u ovom okrugu u kojima su se čuvale, popisane su svinje, uzorkovana je krv na analizu, životinje su slate na klanicu ili eutanazirane, a izvršena je i komisijska procena štete i dezinfekcija domaćinstava.

Građani više sela u Pirotskom okrugu kažu da je na početku bilo problema sa isplatom, ali kako kažu, sada su svi isplaćeni.

Isplata i nadoknada materijalnih sredstava je izvršena u potpunosti i svi vlasnici su obeštećeni po hitnom postupku - kažu u Upravi.

Podsetimo, epidemija afričke kuge svinja proglašena je 13. januara, a nakon popisa domaćih svinja po domaćinstvima, po rešenju Ministarstva poljoprivrede deo svinja je odvožen na klanje u najbližu klanicu, dok je deo ovih domaćih životinja, kako su nadležni objasnili, morao da se usmrti i sahrani u zoni područja gde je proglašena epidemija.

Meštani pirotskog sela Krupac bunili su se protiv zakopavanja leševa u njihovom ataru, a nakon njihovog protesta odlučeno je da se oni prebace u kafileriju u Ćupriji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Covek

    14:38 // 21. 5. 2020.

    Jos jedna izmisljena/napravljena bolest

  • Struka

    13:00 // 21. 5. 2020.

    Kakav je komentar dr Nestorovića o Afričkoj kugi svinja ?

    • LudiMilojko

      13:44 // 21. 5. 2020.

      Doneo komarac iz Afrike dosao na odmor u Srbiju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: