Magazin

Zaštitnik građana čeka dopunske odgovore MUP-a zbog „bakljada”, pod lupom i Komunalna milicija

Zaštitnik građana tražio je dopunu odgovora od MUP-a u okviru postupka kontrole rada policije u vezi sa njihovim postupanjem tokom „bakljada“ na zgradama širom Srbije. Kako navode u odgovoru Insajderu iz ove institucije, dok od MUP-a čekaju dopunske odgovore, Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole i prema Komunalnoj miliciji.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, kako je rekao za Insajder, je 30. aprila 2020. po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Postupak je, kako navodi, pokrenut nakon saznanja iz medija o tome da se određene grupe građana okupljaju uprkos zabrani kretanja u Beogradu i drugim gradovima Srbije i da tom prilikom uznemiravaju ostale građane, a da policijski službenici nisu prema njima preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

Tada je uputio pitanja MUP-u o reagovanju policije za vreme akcija „bakljada”.

Odgovori, kako navodi ZG za Insajder, stigli su pre zakonskog roka od 15 dana ali je Zaštitnik građana zatražio dopunu odgovora.

– Nakon prikupljenih svih činjenica Zaštitnik građana će uzaći u javnost sa svojim nalazima o ovom događaju – navodi se u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, 29. aprila kao odgovor na lupanje u šerpe i zviždanje nezadovoljnih građana potezima vlasti, pola sata kasnije prvo u delovima Beograda a zatimi po pojedinim gradovima u Srbiji, organizovana je bakljada sa krovova zgrada i puštana sa razglasa muzika uz skandiranje „Đilase lopove“.

Ista scena ponovila se i u narednim danima.

Jedna od akcija podrške vlastima u toku policijskoj časa organizovana je i na Bežanijskoj kosi, a novinari Insajdera bili su na licu mesta.

Kako se moglo videti, prvo se grupa mladića oko 20 časova okupila na jednom mestu da bi se nakon dobijanja instrukcija i opreme u nekoliko manjih grupa uputili u različitim pravcima.

Policijskih patrola u blizini nije bilo.

Novosadska policija je kako su preneli medije neke mladiće, nakon prijava građana, legitimisala i poručila novinarima da učesnici akcije „bakljada” u Novom Sadu nisu kršili zabranu kretanja jer su kod sebe imali dozvole.

Upravo ova informacija otvorila je pitanje ko sve u Srbiji ima dozvole da se kreće u toku policijskog časa.

Nakon ovih dešavanja, dvanaest udruženja građana podnelo je i inicijativu Zaštitniku građana za pokretanje postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP, u vezi sa postupanjem policije po prijavama građana koje se odnose na okupljanja grupa građana koje u večernjim satima sa stambenih zgrada pale baklje i pirotehnička sredstva, kao i u vezi sa dodeljivanjem dozvola za kretanje u vreme zabrane kretanja.

U međuvremenu, građanski klub Demokratske stranke podneo je krivičnu prijavu protiv narodnog poslanika Vladimira Đukanovića i više nepoznatih osoba zbog paljenja baklji na krovovima stambenih zgrada tokom vanrednog stanja, a prijava ih tereti „za organizovani kriminal“ zbog bakljadi na krovovima.

Policija spasavala huligane od revoltiranih građana u Novom Sadu na Galens gradilištu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link