Vesti

Tag Video
2

Intervju Aleksandra Jerkov: Nismo svi isti

Autor: IG

Izvor: Novi magazin

Intervju Aleksandra Jerkov: Nismo svi isti

Izvor: Foto: Novi magazin/Đurađ Šimić

Razgovarala: Jelka Jovanović

 


Krajem prethodne i početkom ove godine u Demokratskoj stranci su eskalirali unutrašnji sukobi, a povod za javno sučeljavanje oprečnih mišljenja bila je odluka o raspuštanju Demokratske omladine i više desetina gradskih i opštinskih odbora, među kojima je i najuticajniji, beogradski. I pre, a i posle toga na javnoj sceni je bilo oštrih polemika i “iskakanja” pojedinih uglednih članova, među kojima je jedan od osnivača i prvi predsednik DS Dragoljub Mićunović, koji nisu pristalice bojkota parlamenta i izbora kao jedine politike, ali još više, čini se, učešća u Savezu za Srbiju, u koji se Demokratska stranka praktično utopila i ustuknula pred idejnim neistomišljenicima.

U predvečerje epidemije koronavirusa narodna poslanica Gordana Čomić je praktično isključena iz stranke zbog učešća na sednici parlamenta kada su, uoči raspisivanja izbora, menjani izborni zakoni, uključujući njen amandman o kvoti od 40 odsto žena na listama i u skupštinama. Onda je iz stranke istupio – da ne bi bio izbačen – potpredsednik Saša Paunović zbog odluke da izađe na lokalne izbore u Paraćinu, gde je gradonačelnik. Tiho vrenje trajalo je i tokom vanrednog stanja, a ubrzo po njegovom ukidanju eruptiralo je zakazivanjem sednice Glavnog odbora za 17. maj, koju je tražio deo rukovodstva i članstva, sa više od 130 potpisnika. Da je đavo odneo šalu, pokazao je novi neuobičajeni adut u unutarstranačkim razmiricama – krivična prijava protiv potpredsednice Aleksandre Jerkov i još nekoliko članova zbog navodih falsifikovanih potpisa. O tome šta se dešava u DS, opoziciji i Srbiji, Novi magazin razgovara sa Aleksandrom Jerkov, koja je “markirana” kao pučistkinja.

*Moja prva asocijacija na buru je da će DS u političkom smislu opovrgnuti tezu da atom nije deljiva čestica, da se i dalje može deliti. Da li je to faktičko stanje?

Nadam se da nije, odnosno, da budem preciznija, moje kolege koje su tražile saziv sednice Glavnog odbora i ja pokušavamo da uradimo sve što je u našoj moći da tako ne bude. Iskoristili smo statutarnu mogućnost i trećinom potpisa članova GO tražili da se Odbor sastane prvi put ove godine, a naša obaveza je da se sastajemo na svaka tri meseca. Kad je predsednik Zoran Lutovac sednicu zakazao za 31. maj, mi smo odustali od održavanja sednice 17. maja upravo zbog toga da bismo sprečili konflikte i podele, da ne bismo stranku uvlačili u novu krizu. Grupa starih članova predvođena Vidom Ognjenović, Draganom Domazetom i mnogim ministrima iz vlade Zorana Đinđića zatražila je sastanak sa gospodinom Lutovcem da bismo razgovarali o novoj krizi. Međutim, kao odgovor na taj poziv dobili smo kampanju, rekla bih, dostojnu Srpske napredne stranke, nove uvrede, a u mom i slučaju dvojice mojih kolega, nažalost, krivične prijave.
Kako vreme prolazi, sve mi se više čini da sukob među nama nije samo strateškog tipa nego je, pre svega, političko i ideološko razmimoilaženje.

*Ipak, posle svih podela u DS-u, sukoba i stvaranja mnoštva partija, nije jasno da li je sukob politički, liderski ili, što deluje neverovatno, ideološki?

Mislim da svi koji ovo prate, kao i čitaoci Novog magazina, veoma dobro znaju koja su uverenja Demokratske stranke, sve što je tri decenije donosila i davala Srbiji, koliko je stranka bila značajna ne samo za demokratizaciju nego i modernizaciju Srbije u celom ovom periodu. Kad za nekoga kažete da je demokrata, znalo se u šta čovek veruje, šta su mu svetonazori, principi. Znalo se, kako kažete, šta to znači. Meni se čini, a mislim da je i svima očigledno, nažalost, da u poslednje dve godine Demokratska stranka u tom političkom smislu počinje da nestaje.

Nalazimo se u koaliciji u kojoj nijednom nismo uspeli da nametnemo svoja uverenja; iz delovanja te koalicije vidimo da to nisu stvari bliske onome u šta verujemo, zalažemo se i decenijama borimo, čujemo nekakve stavove protiv migranata, protiv vakcinacije, protiv Evropske unije... Demokratska stranka na sve to ostaje nema, naš glas u toj koaliciji – iz koje ne treba da istupimo već da redefinišemo odnose – ne čuje se na pravi način, da ne pričam o tome da vredi jednako koliko glasovi nepostojećih pokreta, udruženja, organizacija.

Ja tako vidim političko razmimoilaženje o kojem govorimo. Mi, zapravo, želimo da Demokratska stranka bude ono što je bila u političkom, vrednosnom i ideološkom smislu i mislim da niko nema prava da to oduzme Demokratskoj stranci; ne zbog nas koji smo sada u njoj već zbog svih ljudi koji su stranku decenijama gradili i od nje napravili ono što ona danas jeste.

*Ako se vratimo na činjenice, problem ide od ukrupnjavanja opozicije u SzS-u, gde su toliko raznorodne stranke, pokreti i pojedinci, da se od početka deo DS-a tu ne snalazi. Mislim i na odnos prema bojkotu. Da li je to praktičan problem?

Između ostalog, deo problema je taj politički, a drugi deo problema je organizacioni. Od stranke s najjačom infrastrukturom – verujem da i dalje u opozicionom bloku imamo najjaču strukturu, a svako ko se bavi političkim životom zna koliko je to važno – došli smo do raspuštanja više od 80 odbora, raspuštena je omladina. Raspušten je svako ko se na bilo koji način suprotstavio ili nije bio po volji rukovodstvu, a to onda pokreće pitanje unutrašnjih demokratskih procedura u stranci, po kojima smo bili poznati...

*Čak i frakcijama.

Jeste, svega toga više nema, najstrože je zabranjeno. Svako ko se usudi da nešto drugačije sugeriše ili čak pita, istog momenta je raspušten ili izložen kampanji da je Vučićev plaćenik, plaćenik Zemunskog klana, ne znam šta je sledeće.

I jednako bitna stvar jeste proces ujedinjenja sa drugim demokratskim strankama, započet pre godinu i po dana. Od tada se ništa nije desilo, a uvek kada smo pokušali da na stranačkim organima pokrenemo to pitanje, stavljano je van dnevnog reda, i neko mora da snosi odgovornost za to. Stvaranje velike Demokratske stranke je proces stvaranja istinski demokratske, proevropske alternative režimu Srpske napredne stranke. Uvek sam verovala, i dalje verujem da samo jaka Demokratska stranka može da pobedi Srpsku naprednu stranku, a to je naš jedini cilj.

*Ceo intervju pročitajte besplatno OVDE

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

pera

To znači da se ne potpisujemo svi isto?

pera

A šta je sa spornim potpisima?????