KOLIKO JE ODLAGANJE OI POREMETILO ŽIVOT SPORTISTA: Dr sci Marija Pavlović - Od šoka i besa do želje za trijumfom!
Foto: Privatna Arhiva

Tema Kurira

KOLIKO JE ODLAGANJE OI POREMETILO ŽIVOT SPORTISTA: Dr sci Marija Pavlović - Od šoka i besa do želje za trijumfom!

Ostali sportovi -

Novonastala situacija izazvana koronavirusom ima uticaj na svakog sportistu, pa je potrebno proći kroz četiri faze vraćanja na utabane šampionske staze.

Nama navijačima pandemija koronavirusa oduzela je uživanje u gledanju utakmica i takmičenja i to nije bilo lako podneti. A onda smo se zapitali kako su sve podneli sami sportisti, a kao glavno pitanje iskočilo je ono o odlaganju Olimpijskih igara.

Idealan sagovornik na tu temu je Dr sci Marija Pavlović, specijalista medicinske psihologije, žena koja ima bogato iskustvo u radu sa najboljim spotistima. Na početku pitamo kako pomeranje Igara utiče na one koji su planirali kraj karijere nakon Tokija i okretanje drugim sferama života.

foto: Privatna Arhiva

- Tema završetka karijere identifikuje se kao složen i dinamički proces. Individualne specifičnosti uz prisustvo ili izostanak potpornih sistema utiču na kvalitet prilagođavanja. Da li će i koliko pomeranje OI iticati na pojedinca, eventualnu pojavu i intenzitet reakcija, nezahvalno je spekulisati s obzirom na niz različitih faktora. Činjenica je da je pandemija koronavirusa donela svim sportistima (nezavisno od faze karijere) prekid rutina, treninga, putovanja, nadmetanja, kontakata i naravno poremećaj planova i anticipiranih ciljeva. U adaptaciji, odnosno pokušaju prilagođavanja na ove okolnosti neminovno je bilo proći nekoliko faza.

foto: Dado Đilas

Koje su to faze i kako se prevazilaze?

- Prva je faza neverice, negacije ili šoka, dok se u drugoj fazi može javiti osećanje nezadovoljstva, besa ili tuge. Kako sportisti ne bi ostali "zaglavljeni" u ove prve dve faze veliki značaj imali su treneri i stručni timovi, da naprave nove pristupe i inovativna rešenja (onlajn treninzi, psihološka savetovanja, podrška nutricioniste, sve u cilju podrške da sportista bude odgovoran prema sebi i svom zdravlju). S obzirom na prolongirano dejstvo stresa neminovno je bilo ući i u fazu gde su se osećali nedovoljno organizovano, što je moglo da rezultuje i padom motivacije za treninge u kućnim uslovima. Sve navedeno je bilo normalno i neophodno proći, da bi spremni ušli u fazu koja nam sledi, a to je faza reorganizacije, gde će se javiti i energija i želja da se krene napred. Kako bi se ova energija adekvatno usmerila, neophodno je redefinisati ciljeve, a tu su autoritet i ličnost trenera od velikog značaja.

foto: Profimedia

Da li ćete i vi promeniti način rada sa sportistima, odnosno kako ćete ih sada pripremati za Tokio?

- Rad psihologa u sportu se uvek prilagođava ciklusima, odnosno periodima koji se smenjuju (pripremni, takmičarski). Metode i način rada ostaju isti, a teme se definišu u odnosu na individualne potrebe i zahteve sportskog konteksta.

Hoće li oni "vremešni" sportisti uspeti da održe fokus i budu na maksimumu za godinu dana?

- Bez obzira da godine, dostizanje elitnih nivoa i ne samo dostizanje, već i kontinuitet visoke performanse i rezultata, upućuje na stabilnost unutrašnjih oslonaca ličnosti. Motivi elitnih sportista nisu "plitki", ne podrazumevaju isključivo usmerenost na postignuće, baza njihovih motiva je u karakteru, moralnim vrednostima (čast, disciplinovan pristupu, saradnja, deljenje - potreba da daju), identitetu.

foto: Privatna Arhiva

Vi nas inspirišete da izdržimo i gledamo napred

Koja je poruka vas kao stručnjaka našim šampionima za predstojeci period, a koja svima nama njihovim navijačima?

- Svaka životna kriza potencijalno je i prekretnica između razvoja i stagnacije ili regresije u razvoju. Na svom putu, suočavajući se sa brojnim preprekama, od kojih su neke bile spoljašnje, a neke unutrašnje, naučili ste da izdržite, razvili ste neku vrstu "psihološkog imuniteta", na brojne ometajuće faktore, kako biste dostigli vase snove. Svesni ste da je osećanje gubitka kontrole, bespomoćnosti, bilo prolazno i trenutno, i da je vreme da mobilišete i usmerite svoje resurse i sposobnosti u zadatke koji su pred vama. Vaši neprekidni napori koje ulažete da zadovoljite složene zahteve sportske situacije, dobijete borbu sa protivnikom, a posebno onu "unutrašnju", ostavljaju nas u publici, ne samo zadivljenim, već i iznova inspirisanim da idemo dalje.

Kurir sport / G. Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track