SAD uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova i drugim zvaničnicima

SAD su uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova i osmorici drugih zvaničnika zbog "teškog kršenja ljudskih prava".
SAD uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova i drugim zvaničnicima
Foto: Pixabay
"Iranski režim fizičkim i psihičkim nasiljem žestoko guši neslaganje iranskog naroda" s državnom politikom, saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.
 
On je dodao da će "SAD i dalje smatrati iranske lidere i institucije odgovornim za ugnjetavanje sopstvenog naroda". Sankcije su uvedene iranskom ministru unutrašnjih poslova Abdolrezi Fazliju i grupi od osam zvaničnika.
 
Sankcijama su takođe obuhvaćeni uprava i državni konglomerat energetike, građevinarstva, usluga, tehnologije i bankarstva - LEF. Vašington osuđuje LEF zbog "ključne uloge u represiji koju sprovodi vlast nad demonstrantima".
 
To preduzeće "upravlja centrima za pritvor gde se vrši fizičko i psihičko nasilje", dodaje se u saopštenju. Navodi se da LEF šalje avganistanske migrante u centre za pritvor, "primoravajući ih da se bore za iransku miliciju u Siriji".
 
"LEF je u maju 2020. bio umešan u mučenje i davljenje državljana Avganistana koji su pokušali da uđu u Iran", saopštilo je američko ministarstvo finansija.
 
Napetost između Irana i SAD ne prestaju da raste od 2018. godine kada su SAD jednostrano istupile iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana i potom protiv njega uvele sankcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet