Dostupni linkovi

Britanija od juna uvodi sistem praćenja i traganja u borbi protiv korona virusa


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da će Velika Britanija od 1. juna uspostaviti sistem "testiranja, praćenja i traganja" u borbi sa korona virusom.

Džonson je, pred poslanicima u britanskom parlamentu, rekao da vlada "brzo napreduje" i da je već regrutovano 24.000 tragača.

Najavio je i da će, od 1. juna, biti angažovano ukupno 25.000 tragača, koji će moći da prate kontakte 10.000 novozaraženih dnevno, za razliku od dosadašnjih 2.400.

BLOG o korona virusu

Kir Starmer, lider glavne opozicione Laburističke partije, kritikovao je Džonsona i njegovu vladu zbog toga što nisu imali efikasan sistem praćenja i traganja skoro deset nedelja od početka pandemije, što je, kako je rekao, bila "ogromna rupa" u odbrani zemlje od korona virusa.

Velika Britanija je, za sada, četvrta zemlja na svetu po broju obolelih od korona virusa, a registrovano je više od 250 hiljada slučajeva.

Međutim, kada je reč o broju umrlih, Ujedinjeno Kraljevstvo drži drugo mesto, odmah iza SAD, sa preko 35 hiljada žrtava.

Traženje kontakata je sistem koji se koristi za usporavanje širenja zaraznih bolesti poput korona virusa, a već se koristi u Hong Kongu, Singapuru i Nemačkoj.

Jedna metoda uključuje da zaražena osoba navede sve ljude sa kojima je imala duži i nedavni kontakt, da bi se pratili telefonom ili e-poštom.

Druga metoda koristi mobilnu aplikaciju za praćenje lokacije, koja identifikuje ljude sa kojima je pacijent bio u kontaktu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG