20. maj  2020. 13.30  | Izvor: Tanjug

Valensa: Mi smo bliži Moskvi nego Vašingtonu, treba sesti za pregovarački sto

VARŠAVA -

Rusija i Poljska mogu da poboljšaju odnose ako sednu za pregovarački sto i počnu razgovore o budućnosti, a prošlost prepuste istoričarima, izjavio je danas dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsednik Poljske Leh Valensa.

"Bilo je dobrih i loših stvari u našem odnosu. Sovjetska vojska pomogla je u oslobađanju, tačnije to je bila vojska koja je u suštini oslobodila Poljsku (od fašizma). I za to vojnici zaslužuju večnu pohvalu", istakao je Valensa za TASS.

leh, valensa

"Ali istovremeno su nam nametnuli sistem koji mi nismo želeli i koji je učinio veliku štetu, a naši nacionalni heroji su ubijeni. Pitanje je kako razdvojiti dobro, herojstvo sovjetske vojske i oslobađanje od kasnijeg nedostatka slobode. To se mora odvojiti i ne sme se mešati", primetio je bivši vođa sindikalnog pokreta Solidarnost.

Valensa je rekao da čini sve kako bi se hladni odnosi između dve države poboljšali.

"Većina Poljaka želi promene. Mi smo bliži Moskvi nego Vašingtonu. Ali, neophodno je da visoki pojedinci iznesu predlog", rekao je poljski političar, naglašavajući da veruje da bi ponuda da se sedne za pregovarački sto trebalo da dođe od Rusije.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Бранко  20. 05. 2020. | 14:02
У Србији нема још никога да то увиди и каже, а напротив, има много оних који заступају мантре росијске малигне меке моћи - неосовјетске, неостаљинистичке и југоносталгичне.. Није Росија победила нацисте, већ је СССР допринео тој победи. Не зато што је био добар, већ зато што је био јак. Такође, то "ослобођење" је имало цену, скупу, и не може се једнострано посматрати. Оно што су започели са "протокомунизмом" у првој Југославији, оличено 4. конгресом КПЈ (Дрезденским), а који је био у сваком смислу расрбан (и усташе су подржавали тада!), то су довршили потом када су инсталирали своју полит-идеологију после рата. Нема у томе ничега вредног хвале. Дакле, да ли су Совјети помогли у протеривању окупатора? - да, АЛИ су зато наметнули своју политику и учинили нас марионетама те идеологије, са дубоким националним последицама. Зато немам речи хвале ни за партизане, ни за њихове менторе - слика се мора шире сагледати. До тада остаје нам да робујемо перфидном деловању њихове лукаве порпаганде.