Nastavlja se progon: Optužnica za episkopa Joanikija predata sudu!

Novosti online / M. S. – V. K.

20. 05. 2020. u 11:11

Optužni predlog protiv epiiskopa Joanikija i okrivljenih osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori predat nikšićkom Osnovnom sudu

Наставља се прогон: Оптужница за епископа Јоаникија предата суду!

Episkop Joanikije / Foto K. Mihajlović

Nastavlja se progon SPC u Crnoj Gori. Podgorička Pobjeda objavila je da je optužni predlog protiv epiiskopaJoanikija i okrivljenih osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori predat nikšićkom Osnovnom sudu i dodeljen je sudiji Igoru Đuričkoviću.

Svima njima na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”.

Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, uprkos zabrani svih okupljanja koju je izdalo Nacionalno koordinaciono telo u okviru mera za zaštitu od širenja korona virusa, SPC je u Nikšiću organizovala takozvani molitveni hod kroz grad, odnosno litiju. Prethodno je na liturgiji u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog episkop Joanikije rekao da litije kroz grad neće biti. Nekoliko hiljada ljudi ipak se tradicionalno okupilo oko 18 sati na Trgu Šaka Petrovića, čekajući da molitveni hod krene.

Kako su kasnije saopštili iz Arhijerejskog namesništva SPC u Nikšiću, nisu mogli da ignorišu očekivanja okupljenog naroda, pa su odlučili da molitveni hod prođe kroz grad. Iste večeri episkop Joanikije i osmorica sveštenika pozvani su na saslušanje, nakon čega im je određeno zadržavanje do 72 sata u CB Nikšić, saopšteno je iz Osnovnog suda u Nikšiću, povodom ovog događaja.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije