Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
POSLANICI NEKA NOSE MASKE I DRŽE DISTANCU Iz Instituta za javno zdravstvo u Narodnu skupštinu stigle preporuke

POSLANICI NEKA NOSE MASKE I DRŽE DISTANCU Iz Instituta za javno zdravstvo u Narodnu skupštinu stigle preporuke

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavio je Narodnoj skupštini osnovne preporuke koje je neophodno ispuniti prilikom sutrašnje sednice, među kojima je da poslanici i zaposleni obavezno nose masku i da budu dva metra fizički udaljeni za vreme i u pauzama sednice, piše Srna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Institut je preporučio da na ulazu u zgradu Vlade, gde će biti održana sednica parlamenta, budu obezbeđeni dozatori sa sredstvom za dezinfekciju na bazi 70 odsto alkohola, kao i da se meri temperatura beskontaktnim toplomerom, prenosi Srpskainfo.

– Neophodno je obezbediti dovoljne količine sredstava za dezinfekciju ruku i postaviti ih u salu – navodi se u preporukama Instituta.

Kada je reč o sistemu ventilacije, odnosno klimatizacije, stav Instituta je da se, u periodu povećanog rizika za prenošenja Covida-19, ne koristi veštačka ventilacija centralnog tipa, ni klimatizacija split sistema, to jeste sistema u kojem vazduh cirkuliše unutar prostorije prolazeći kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez zamene sa spoljnim svežim vazduhom.

– Preporuka je da se prostorije provetravaju prirodno sa osvežavanjem prostora spoljašnjim vazduhom koliko god je to moguće – naglašavaju iz Instituta.

Kada je reč o prečišćivačima vazduha, iz Instituta navode da oni imaju efekta ukoliko imaju HEPA filtere.

Sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra u konferencijskoj sali Vlade Srpske koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.