19. maj  2020. 17.35  →  19.39 | Izvor: RTV (Laura Vujković)

Rigorozne mere zaštite u stomatološkim ordinacijama

NOVI SAD -

Poslednjih dana u javnosti se moglo čuti da će nam se život posle pandemije kovida-19 promeniti iz korena. Pojedinih životnih navika moraćemo da se odreknemo, dok smo se nekim, poput onih u restoranima, ili u frizerskim salonima, već prilagodili. Čini se da ni odlazak kod zubara više neće biti kao pre, jer iz stomatoloških ordinacija stižu najave o rigoroznim merama zaštite.

video icon

Novosađaninu, Zoranu Zeremskom, poseta zubaru jednom godišnje, redovna je rutina još iz školskih dana. Današnji kontrolni pregled, sa listom instrukcija, kako nam je rekao, bio mu je nesvakidašnji ali se striktno pridržavao svih koraka. Najpre, dezobarijera na pragu ordinacije. Odlaganje ličnih stvari. Dezinfekcija ruku. Merenje telesne temperature. Popunjavanje epidemiološkog kartona. Dezinfekcija usana rastvorom hidrogena. I pregled može da počne.

zubi zubar jpg

“Kada zakazujemo mi im savetujemo da operu kosu i da dođu uredni. Izmerimo im temperature, popunjavaju određeni formular, sedaju u dezinfikovanu stolicu. Jedino je razmak između pacijenata mnogo veći nego inače. Pre ovoga je naša čekaonica bila puna, letnja čekaonica je bila puna, sve je vrvelo od pacijenata, a sada mi moramo da vodimo računa da to bude mnogo manje”, kaže dr Nikola Vajagić, stomatolog iz Novog Sada.

Protokoli u najştarijoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Novom Sadu, izmenjeni su i tokom same intervencije - objašnjava nam Jelena Jovanović, glavna stomatološka sestra, koja je već 17 godina “desna ruka” doktora Vajagića.

“Sve što je potrebno doktoru od bilo kakvih instrumenata do najobičnije kuglice vate dodajem ja sa sterilnom pincetom. Boreri koji inače stoje na stočiću kod doktora, sada stoje ovde, doktor kaže šta želi, ja uzimam, stavljam u pregled i onda doktor uzima”, ističe Jelena Jovanović, glavna stomatološka sestra.

Jelenina asistencija, doktoru Vajagiću je dragocena i prilikom pripreme za rad sa pacijentima. Kako su nam rekli, u njihovoj ordinaciji se svi zaposleni strogo pridržavaju mera i preporuka Stomatološke komore Srbije, iako im celokupna procedura, oduzima znatno više vremena.

“Kada nemamo pacijente skidamo vizire, ali mislim da su viziri dobra stvar, bez obzira što je toplo i magle, mislim da su viziri za nas dobra stvar", kaže Jelena.

Kaljače, zaštitna odela, rukavice, maske i viziri, po svemu sudeći, ostaće redovna odevna kombinacija zubara i u danima nakon pandemije. A neće se menjati ni saveti pacijentima.

“Pacijenti sada moraju jako da vode računa da imaju zdrava usta, barem zdrava usta, ne moraju da imaju sve zdrave zube ali to što imaju zuba, da budu zdrave desni, da im bude zdrav jezik, jer jezik je rasadnik infekcije i to sve opterećuje imuni sistem” .

Iako su nam, ovih dana, osmesi skriveni ispod maski, briga o oralnom zdravlju, treba da nam bude podjednako važna kao i higijena ruku, poručuju nam iz ove “fabrike osmeha” u Novom Sadu, u Nedelji zdravlja usta i zuba, koja ove godine protiče bez promotivnih aktivnosti, zbog pandemije koronavirusa.