Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 19. 5. 2020.

| Društvo

Osuđenici pitaju imaju li pravo na 100 evra, nadležni i dalje bez odgovora

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
100 evra
Pitaju da li imaju pravo i kako da se prijave, ali i šta da rade oni kojima je istekla lična karta; foto: Flickr/Remo-

Punoletni građani koji izdržavaju kaznu zatvora, a kojih prema nekim procenama ima oko 11.000, ne znaju da li će dobiti obećanu pomoć države od 100 evra. Danima pitaju da li mogu i kako da se prijave, nekima je lična karta istekla pa traže rešenje, ali ni u organizacijama koje se bave ljudskim pravima ne mogu da im pomognu zbog ćutanja nadležnih. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ne odgovaraju na pitanja novinara o ovom problemu.

Centar za ljudska prava iz Niša među prvima se oglasio ovim povodom - sumnjaju da su osuđenici među diskriminisanim građanima za pomoć države od 100 evra. Podsećaju da prema Uredbi Vlade pravo na pomoć imaju svi koji su do 24. aprila ove godine bili punoletni, prebivalište im je u Srbiji i poseduju važeću ličnu kartu.

Među njima su i zatvorenici koji danima pitaju - da li ćemo dobiti 100 evra kao i ostali građani i kako?

Kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, i to osobama koje se nalaze na izdržavanju kazne lišenja slobode u sistemu zavoda za izvršenje krivičnih sankcija? Da li su oni isključeni iz mogućnosti dobijanja ove jednokratne pomoći? A oni koji imaju ličnu kartu, kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva? - pitanja su Centra.

Objašnjavaju da bi problem mogao da bude to što mnogi osuđenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla dok su u zatvoru i ne mogu da je produže.

I u Odboru za ljudska prava u Nišu napominju da postoji mnogo nedoumica i da ih građani koji su na odsluženju zatvorske kazne zovu i traže uputstva.

Oni koji imaju važeću ličnu kartu najčešće pitaju da li mogu i kako da se prijave dok su u zatvoru, da li to neko može da učini umesto njih, ali i kada mogu da očekuju isplatu i kako. Nedoumice imaju i oni kojima je dokument istekao i ne mogu da ga produže i oni traže odgovor na pitanje da li će zbog toga ostati bez 100 evra.

Ima mnogo pitanja i nedoumica, ali nema odgovora. Zvaničnih informacija ili uputstava o tome kako da se ovaj problem reši nema i smatramo da bi nadležni trebalo da reaguju i pojasne proceduru - navode u Odboru.

Iz Centra takođe ističu da u pomenutoj Uredbi Vlade nije navedeno da je pomoć od 100 evra uskraćena zatvorenicima, te smatraju da je neophodno da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izda uputsva i smernice kako da se ovo pravo ne uskrati ovoj marginalizovanoj grupi građana, koja je već pogođena siromaštvom.

Novinari Južnih vesti još nisu dobili odgovore Uprave na pitanja koja muče zatvorenike, a koja su im poslata juče, niti je zadužena za medije odgovorila na pozive, te zato ostaje nepoznato hoće li građani koji su u zatvoru dobiti pomoć kao i svi ostali koji ispunjavaju uslove i kako.

Podsetimo, penzioneri i oni koji primaju socijalnu pomoć dobiće 100 evra bez prijave, nekima je novac već uplaćen, a ostali punoletni građani imaju rok da se prijave telefonom ili onlajn do 5. juna. Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će novac svima biti isplaćen do 7. juna.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gradjanin

    23:57 // 20. 5. 2020.

    Ako si krimos, nisi valjda baš toliko glup...
    OVA VLAST JE ETO SVESNA DA NEMA VIŠE OPOZICIJE, BAR NE JAKE, NAROD NE VERUJE VIŠE NIKOME, A ONI OSTAJU NA VLASTI I TO MAKSIMALNO I BAHATO KORISTE!
    MOGU DA VLADAJU, ALI BAŠ I NE KOLIKO BUDU HTELI, SVEMU ĆE DOĆI KRAJ, A JA ŽIVIM ZA DAN KADA ĆE DOĆI DA SVI TI VLADARI ODGOVARAJU ZA SVOJE POSTUPKE, SAMO ĆE TAKO SRBIJA BITI DRŽAVA, A NE OVO MAJMUNISANJE!

  • Građanin

    23:31 // 20. 5. 2020.

    A zašto pa ne bi imao i robijaš pravo?
    Nisam za ni jednu vlast koja je do sada bila, jer niko od njih nije odgovarao za krađu i kojekakve zloupotrebe dok su vladali.
    To isto rade i ovi, samo na najbahatiji način od svih.
    A to su odmah i pokazali čim su preuzeli vlast otimajuči novac!

  • Idi kuci

    16:53 // 20. 5. 2020.

    A in ace podelise onima koji imaju licnu kartu kako treba. I za ovakav cirkus ce da dobije na izborima.

    • Dejan

      18:21 // 20. 5. 2020.

      Jesi li ti podneo zahtev za tih 100e?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: