Istraživači u Frankfurtu došli do novih saznanja o korona virusu, nove potencijalne terapije 1Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić saopštio je danas da je tim naučnika uspeo da prati kako se ljudske ćelije menjaju posle infekcije korona virusom, kao i veze koji su usporile ili zaustavile razmnožavanje virusa, preneo je Jutarnji list.

Kako stoji u saopštenju, tim biohemičara i virologa na Univerzitetu Gete u Frankfurtu uspeo je prati kako se ljudske ćelije menjaju posle infekcije korona virusom.

Oni su testirali niz veza u laboratorijskim modelima i otkrili neke koje su usporile ili zaustavile razmnožavanje virusa.

Među njima su i dve nove potencijalne terapijske strategije za tretmane kovid-19 poput leka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem su već počela klinička ispitivanja.

Drugi potencijalni lek deluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim čelijama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokiraju glikolizu, važan metabolički put u širenju SARS-CoV-2 virusa, navodi se u saopštenju.

Američka firma Moleculin Biotech poseduje potencijalni lek koji se zove WP1122, a deluje slično 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na osnovu rezultata iz Frankfurta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari