Dostupni linkovi

SAD pozivaju na uzdržanost i dijalog u Crnoj Gori


Protest u Nikšiću 15. maja zbog pritvaranja episkopa i sveštenika SPC
Protest u Nikšiću 15. maja zbog pritvaranja episkopa i sveštenika SPC

Sjedinjene Američke Države pozivaju sve strane u Crnoj Gori da vode konstruktivan dijalog, pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve akcije koje dovode do jačanja napetosti ili su nasilne, saopšteno je iz Stejt departmenta 18. maja, javlja Glas Amerike.

Na zahtev Glasa Amerike za komentarom prošlonedeljnih protesta u Crnoj Gori, posle hapšenja sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog kršenja zabrane okupljanja, portparol Stejt Departmenta naveo je da SAD snažno podržavaju osnovne slobode, kao što su sloboda govora, udruživanja i okupljanja, i prava pojedinaca da mirnim putem izražavaju slobodu vere ili ubedjenja.

"Istovremeno, poštujemo pravo svih suverenih država da održavaju javni red i štite zdravlje svojih građana, na način koji je uskladjen sa demokratskim standardima i praksom", navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću predalo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv devet sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije SPC zato što su 12. maja u tom gradu predvodili litiju. Oni su u međuvremenu pušteni iz pritvora.

Zbog pritvaranja episkopa i sveštenika u srijedu naveče (13. maja) održani su protesti u Pljevljima i Nikšiću, a u sukobima pristalica SPC i crnogorske policije povrijeđeno je 26 policajaca i privedeno više od 45 demonstranata. I naredne noći, 14. maja, održani su protesti u više crnogorskih gradova ali su prošli bez incidenata.

Tenzije između vlasti i SPC počele su, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore 27. decembra prošle godine.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom koja se sagrađena do 1918. godine., a ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati imovinom državnom. Zbog usvajanja zakona organizovane su višemjesečne masovne protestne litije SPC sve do 13. marta kada su zbog epidemije COVID-19 zabranjena javna okupljanja.

Ostrog: Pričešće istom kašikom na skupu Srpske pravoslavne crkve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG