Dostupni linkovi

Vulin: Raspoređivanje vojske kod migrantskih kampova ne znači da se očekuju problemi


Vulin sa pripadnicima Vojske Srbije u Šidu, 17. maj 2020.
Vulin sa pripadnicima Vojske Srbije u Šidu, 17. maj 2020.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da prisustvo vojske na spoljnom obezbeđenju migrantskih kampova u opštini Šid ne znači da se očekuju veliki problemi ili da će neko da upotrebi silu, već da je to pomoć građanima "da se osećaju bolje, mirnije i sigurnije", a da se migrantima koji su eventualno van kampova "ne dozvoli da prave nikakve probleme", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vulin je, kako se navodi, zajedno sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Petrom Cvetkovićem i komesarom za izbeglice i migracije Vladimirom Cucićem, u nedelju obišao prihvatne centre za izbeglice i migrante u opštini Šid, "Adaševci", "Principovac" i "Šid-Stanica".

Iz Ministarstva odbrane je saopštenp da je Vulin rekao da će "sve potrebe migranata koji se nalaze u prihvatnim centrima biti zadovoljene", a da je vojska tu "da bi obezbedila mir i sigurnosti za sve građane opštine Šid, ali isto tako i da bi zaštitila migrante".

Vulin je dodao da "zahvaljujući vojsci, koja je za vreme trajanja vanrednog stanja i borbe protiv COVID-19 obezbeđivala migrantske kampove, nijedan migrant nije bio bolestan, jer se vodilo računa o njima", kao i da veruje da su zbog prisustva vojske "svi ljudi u opštini Šid sada malo sigurniji i malo bezbedniji".

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je rekao da "vojska štiti ljude i da je tu da obezbedi mir, ne zato što se nešto desilo, već da se ne bi desilo", dodajući da "zahvaljujući angažovanju vojske do sada nije bilo zaraženih migranata i da nema nikakvih ekscesa prema spoljnoj zajednici".

Cucić je rekao da "sada treba da vidimo kako da im omogućimo ono što najviše žele - da nastave put mirno, bezbedno i u sigurnosnom i u epidemiološkom smislu".

Vojska je u subotu upućena u Šid, u Vojvodini, kako bi preventivno kontrolisala tri centra u kojima boravi nešto manje od 2.000 migranata, saopšteno je ranije Ministarstvo odbrane Srbije.

Kako je navedeno, oko 70 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno je kod tri prihvatna centra - "Adaševci", "Principovac" i "Šid – Stanica“.

Vojnici će se smenjivati u tri smene na punktovima ispred prihvatnih centara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je upotrebu dela snaga Vojske Srbije na teritoriji opštine Šid radi pružanja pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova u obezbeđenju centara za azil i prihvatnih centara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obrazlažući odluku o raspoređivanju vojske, predsednik Srbije Alekasandar Vučić je rekao da je to učinjeno „u skladu sa procenama organa bezbednosti i zahtevima građana sa teritorije opštine Šid".

Odgovarajući na pitanje zašto je bilo potrebno da se pošalju jedinice u Šid, Vučić je, gostujući na televiziji Prva, rekao da se građani Šida "osećaju nebezbedno".

XS
SM
MD
LG