Region

0

Tužilaštvo u Nikšiću podiglo optužnicu protiv Joanikija i osam sveštenika

Autor: IG

Izvor: Beta

Tužilaštvo u Nikšiću podiglo optužnicu protiv Joanikija i osam sveštenika

Izvor: Foto: freeimages.com


Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić, kazao je danas novinarima da je tužilaštvo "podnelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke".

Naveo je da su oni 12. maja u Nikšiću "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litiju ulicama grada".

Episkop Joanikije i drugi sveštenici su prošle noći pušteni iz pritvora gde su bili 72 sata zbog organizovanja litije, uprkos zabrani javnih skupova.

Po rečima tužioca, odluka o zadržavanju sveštenika je bila doneta zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično delo koje im se stavlja na teret, jer su i ranije organizovali litije.

Šekarić je dodao da je prema sveštenicima primenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

U Nikšiću se 20 godina održavaju molitvene šetnje povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, ali Eparhija budimljansko-nikšićka 12. maja ove godine nije policiji najavila taj skup. Tada su se ispred crkve okupile hiljade ljudi, a sveštenici su predvodili litiju.

Objašnjavajući to, Joanikije je kazao da "sveštenstvo nije smelo da povredi narod i njegova osećanja kada su videli koliko ih se skupilo" i ocenio da su "nastali probemi kada se vlast umešala".

Privođenje sveštenika izazvalo je proteste širom Crne Gore i sukobe s policijom u sredu uveče u Nikšiću i Pljevljima, gde je povređeno 26 policajaca i privedeno više od 50 građana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR