Božić po julijanskom kalendaru

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju Božić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2008.

09:43

Default images

U hramovima Srpske pravoslavne crkve noćas su služene ponoćne liturgije, a božićno bdenje je završeno jutarnjim liturgijama. Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služio je episkop hvostanski Atanasije.

U Sabornoj crkvi u Beogradu božićnoj liturgiji prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić, kao i v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić. U ime vernika Rimokatoličke crkve Božićnoj liturgiji je prisustvovao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu održaće se u podne, na platou ispred Starog dvora, a namenjeno je deci bez roditeljskog staranja.

Poslanica posvećena Kosovu

U božićnoj poslanici poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla, navodi se da su “narušena ravnoteža između čoveka i prirode, odnosno narušen mir između Boga i čoveka” razlozi brojnih tragičnih događaja u današnjem svetu.

Srpska pravoslavna crkva u Božićnoj poslanici navela je zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu. Poslanicu je pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, umesto patrijarha, koji je na lečenju.

"Za našu svetolazarevsku zemlju danas moćnici ovog sveta bacaju kocku i besramno vređaju naša osećanja i naše dostojanstvo", navodi se u poslanici.

"Danas, oni u ime svojih interesa na Balkanu i Evropi gazeći pri tome sve norme međunarodnog prava na kojima počiva današnji svet, hoće da otmu srpskom narodu njegovu kolevku, njegovu dušu i srce koje će zauvek ostati na Kosovu i Metohiji", navodi se u poslanici.

"Nek se pred ovom činjenicom zamisle svi oni koji na najbezočniji način krše sve norme Božije i ljudske pravde, a pre svega srpskog naroda na kolevku njegove otadžbine", navodi SPC.

U poslanici SPC se ističe da "u prazničnom osećanju i radosti ne smemo zaboraviti našu braću i sestre prognane iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova i Metohije".

"Apelujemo na sve organe vlasti u Srbiji i Crnoj Gori da im omoguće normalan i pristojan život, da se zauzmu za njihova prava na povratak i povrat njihove otete imovine."

Srpska pravoslavna crkva podseća i na "sve one koji su ostali na svojim ognjištima ili se vratili na njihova zgarišta".
Episkop Atanasije služi liturgiju (Beta)
"Pratimo i vidimo da svakodnevno trpe diskriminacije i poniženja samo zato što su Srbi i što su smogli snage i hrabrosti da se vrate i opstanu na svojim ognjištima", navodi se u poslanici SPC.

Srpska pravoslavna crkva ističe u poslanici da upućuje molitve Bogu da sačuva decu i omladinu od "kužnih iskušenja" našeg doba: droge, alkoholizma i drugih poroka.

"Znajući da na mladima svet ostaje, želimo da se, stasavajući u ljude i naše naslednike, naoružate vrlinama i dobrom, te da se odbranite od svakojakih iskušenja koja vam svet nudi i nameće", navodi SPC.

SPC upozorava da posebna opasnost omladinu vreba "u smišljenom programu nametanja pseudokulture i podražavanja iste".

Liturgija i izložba u Gračanici

Na Kosovu je centralna proslava Božića održana u manastiru Gračanica služenjem liturgije i otvaranjem izložbe "Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji".

Ta izložba, priređena povodom predsedavanja Srbije Savetom Evrope, trebalo je da bude otvorena u oktobru u Strazburu, ali do toga nije došlo zbog primedbi koje je na njen sadržaj izneo generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis.

Prema tvrdnjama vladike Artemija, Teriju Dejvisu se nije dopalo to što je u sadržaj izložbe uvršten deo srpske kulturne baštine uništene od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Izložba, pored dela uništene kulturne baštine, prikazuje i srpske spomenike uvrštene u listu svetske kultutne baštine i one čija je obnova u toku.

Pravoslavni Božić je neradni dan za sve stanovnike Kosova, bez obzira na nacionalnost, kao i za pripadnike civilne i vojne misije.

"Za zajedničke proslave u BiH"

Mitropolit Nikolaj (Beta)
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj ocenio je da zajedničke proslave verskih praznika mogu doprineti vraćanju ponovnog poverenja među narodima u BiH.

On je kazao da ga raduje činjenica što se vraća vreme kada su svi u BiH slavili praznike svih naroda i "na taj način pokazivali poštovanje jednih prema drugima".

"Upravo to je stotinama godina krasilo i činilo posebnim ove prostore, a verujem da će tako biti i ubuduće", izjavio je Nikolaj za sarajevski "Dnevni avaz" povodom pravoslavnog Božića.

"Nažalost, mnogo je lakše bilo početi rat nego izgraditi mir. Ovo je vreme izgradnje mira među ljudima, vreme kada treba da se vraćamo sebi, da se vraćamo svojoj prošlosti i uzore pronalazimo u precima koji su te međusobne odnose veoma dobro negovali. Poverenje se ponovo gradi, ali taj proces sad ide sporije", ocenio je Nikolaj.

Istakao je da se on nikada nije bavio politikom, te da ga i muslimani i Hrvati zbog toga veoma poštuju. Mitropolit Nikolaj poručio je srpskom narodu u BiH da gaji mir, ljubav i dobru volju među svim ljudima.

"Budimo dobar narod tako da niko put nas ne pokazuje prstom. Nedopustivo je govoriti o srpskom narodu kao zločinačkom. To je vređanje srpskog naroda. Ja sam Srbin, ali ja nikad i nikome nisam nanio zlo, a prema tumačenjima nekih, deo sam zločinačkog naroda. To tako ne može", rekao je Nikolaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: