Država meri napon koji pali kuće: Ponovo buknula vatra u Prijepolju, inženjeri pokušavaju da nađu uzrok

A. ROVČANIN - B. SUBAŠIĆ

14. 05. 2020. u 09:02

U Suvodolu kod Prijepolja nastavljeni neobjašnjivi požari na kućnim instalacijama, reagovali i nadležni. EPS-u i "Infrastrukturi železnica" naloženo da ispitaju opremu, postrojenja i mreže

Држава мери напон који пали куће: Поново букнула ватра у Пријепољу, инжењери покушавају да нађу узрок

Mira Cmiljanović kojoj je juče izgoreo bojler / Foto A. Rovčanin

U PRIJEPOLjSKOM naselju Suvodo, nastavlja se serija misterioznih požara. U sredu ujutro, buknuo je na instalacijama u kući Mire i Stanka Cmiljanovića, kada se zapalio bojler u kupatilu. Od ponedeljka, ovo je treći požar u tri domaćinstva. Prethodna dva dana gorelo je u kućama Zorana Tomaševića i Željka Obradovića.

- Strašno je, požar je buknuo u kupatilu gde se zapalio bojler. Sva sreća da se dogodilo rano ujutru, da je bilo noćas svi bismo pogoreli. Objekat je legalno izgrađen pre više od tri decenije za šta posedujemo kompletnu dokumentaciju - kaže Mira Cmiljanović, čija kuća se nalazi nekoliko stotina metara od doma porodice Obradovića gde je gorelo pre dva dana.

U skladu sa svojim nadležnostima, Odeljenje za vanredne sutuacije iz Prijepolja naložilo je EPS-u i "Infrastrukturi železnica Srbije" da izvrše ispitivanje sigurnosne opreme i elektroenergetskih postrojenja i mreže sa kojih se napajaju ovi delovi Suvodola i pruge Beograd - Bar. O dešavanjima je obavešten i republički elektroenergetski inspektor.

Prijepoljsko naselje Suvodo, ima šezdesetak kuća smeštenih u nekoliko redova duž pruge Beograd - Bar. Prvi red, od šina deli svega tridesetak metara. Do poslednja dva meseca, stanovnici ovog naselja nikada nisu imali problema sa strujom, a onda je iz neobjašnjivih razloga počela serija požara na instalaciji i kućnim aparatima. Zato se i strah uvukao među žitelje Suvodola.

Upravo blizina pruge, i to što se uvek prvo zapale električni uređaji, čak i u kući koja je isključena sa stuba za napajanje strujom, kao i osećaj "trnaca" u nogama kada se stoji na zemlji, meštane navodi na sumnju da je za misteriozne požare možda "krivac" neispravna pružna instalacija. U Železnici u Prijepolju tvrde da je to nemoguće, a iz Elektrodistribucije navode da tamo nema visokonaponskih kablova sem na pružnim vodovima. Meštani, međutim, ukoliko se ne reši njihov problem, najavljuju blokadu pruge Beograd - Bar.

Teško je čak i teorijski nabrojati razloge za naizgled bezrazložne požare na eletroinstalacijama u prijepoljskom naselju Suvodo, kažu iskusni elektrotehničari sa kojima su se "Novosti" konsultovale.

Naselje smešteno duž pruge Beograd - Bar / Foto A. Rovčanin

- Jedino merodavno mišljenje mogu da daju licencirani stručnjaci, inženjeri za protivpožarnu zaštitu, na osnovu odgovarajućih merenja i istrage na terenu - kaže Branislav Dakić, penzionisani stručnjak Instituta "Mihajlo Pupin". - Bez uvida licenciranog eksperta sve su samo nagađanja koja mogu da navedu na pogrešan trag.

Po rečima našeg sagovornika, najčešći uzroci ovakvih požara su neodgovarajući osigurači koji su prva zaštita instalacija, potom neodgovarajuća debljina provodnika koji ne mogu da izdrže realnu potrošnju struje, loše izvedeno uzemljenje i nelegalno priključivanje na javne ili industrijske elektromreže.

TREĆA KONTROLA

STRUČNE službe "Infrastrukture Železnice Srbije" u sredu su ponovo obilazile teren i domaćinstvo Tomaševića, saznaju "Novosti". To je treći put da ekipe "Infrasruktura" obavljaju kontrolu i merenja na delu pruge kraj Suvodola i prate situaciju na terenu, a njihovi stručnjaci kažu da ništa ne ukazuje da uzrok pojave može da bude železnica. Za četvrtak stručne službe pripremaju pisani izveštaj i odgovor u vezi sa pojavom u Suvodolu.

Zoran Tomašević

EPS: NAPON U PROPISANIM GRANICAMA

STRUČNE ekipe "EPS Distribucije" izašle su na teren u Suvodolu i pregledom utvrdile da je većina oštećenja na objektima koji su bili zahvaćeni požarom prvobitno nastala na plastičnim delovima (poklopcima utičnica, prekidačima, spratnim tablama, spoljnim instalacijama energetskih kablova), a ne na samim električnim instalacijama.

- Ekipe "EPS Distribucije" uradile su i kontinualna merenja naponskih prilika u trajanju od 48 časova u objektima potrošača koji se električnom energijom napajaju sa istog niskonaponskog izvoda, a nalaze se u neposrednoj blizini objekata zahvaćenih požarom. Merenjima je konstatovano da su vrednosti napona u propisanim granicama. U objektu potrošača Zorana Tomaševića desio se i niz požara na instalacijama, a da pritom instalacije nisu bile priključene na distributivnu mrežu i na uzemljivač objekta. Objekti zahvaćeni požarom su iz bezbednosnih razloga isključeni sa napajanja i utvrđeno je da razlog požara nije u nadležnosti "EPS Distribucije" - navodi se u saopštenju EPS dostavljenom "Novostima".





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Електро инжењер у пензији

14.05.2020. 09:35

Ништа не може бити необјашњиво, поготово електроинжењерима. Постоји могућност да је негде извор 5Г мреже па уређаји односно поједини подсклопови ступају у резонасу. Такође можда постоји паралелна инсталација која напаја електро уређаје премошћујући струјомер и иде подземно, напајана из неке оближње куће, такође премошћујући бројило.

Logika

14.05.2020. 09:50

Kad pročitam "nije u nadležnosti" muka mi pripadne! U ovoj državi se samo zna ko nije nadležan a ko jeste uvek ostaje misterija. Nikad se nećemo izvući iz blata

Brateee

14.05.2020. 11:11

izgleda dok ljudi ne izgore nece se resiti..iseci stare zice i razvesti nove ...verovatni u tim starim imaju spojevi koji se dodiruju i dolazi do pozara !!!

Mile

14.05.2020. 11:14

Kakva 5G mreza kad ne postoji kod nas. Problem mogu resiti el.strucnjaci ali hoce. Posto izgleda slabo reaguju onda eto povoda za teoreticare zavere. LOSA INSTALACIJA!!!

sara

14.05.2020. 11:19

Na jednom kanalu gledala sam da u jednom italijanskom selu, kao nerazjašnjen fenomen, vatra koja ni iz čega izbija i širi se!!!.

Billy

14.05.2020. 11:58

Pa evo da i ja kazem svoje. Mozda EPS krije da je napon skocio, jer bi u tom slucaju ipak morao zbog svoje greske da plati stetu. Ukoliko to ipak nije slucaj, pa trebalo bi videti vojne aktivnosti u tom regionu, da nije neko slucajnu ukljucio radar i spustio ga previse, sto je opasno i po instalacije i elektroniku. Radarsko zracenje je zracenje velike energije, pa stoga od provodnika pravi superprovodnike sto stvara ogromne struje. Sto se tice 5G mreze, ne verujem da je ona tu postavljena.

new

14.05.2020. 12:54

Nisu platili struju pa se distribucija sveti... Salu na stranu, kuce su u jakom elektromagnetnom polju cim dolazi do indukcije u bakarnim provodnicima... Sad naci uzrok, mreza zeleznice je da se malo bolje proveri..