VELIKA GREŠKA BILA GEJTSA: Milijardera optužuju da koristi koronu, a on u vreme pandemije žali zbog jedne stvari (VIDEO)
Foto: Shutterstock, EPA/Gian Ehrenzeller

otvoreno

VELIKA GREŠKA BILA GEJTSA: Milijardera optužuju da koristi koronu, a on u vreme pandemije žali zbog jedne stvari (VIDEO)

Planeta -

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts izrazio je žaljenje zbog nedostatka akcije u koronavirusnoj krizi.

Milijarder je za Volstrit Žurnal rekao da se oseća "strašno" što nije dovoljno upozorio na opasnost, uprkos što se godinama bavio temom pandemija. "Voleo bih da sam učinio više da skrenem pažnju na opasnost," rekao je Gejts.

"Cela svrha razgovora o tome je bila da bismo mogli preduzeti akciju i umanjiti štetu."

Bil Gejts takođe predsedava Fondacijom Bil & Melinda Gejtes, jednom od najvećih privatnih dobrotvornih fondacija na svetu.

U intervjuu publikaciji, on je rekao da je trenutna kriza pandemije "najdramatičnija stvar" koja se dogodila u njegovom životu.

Dodao je da će stotine miliona dolara biti uloženo - preko organizacije - u zalihe, pomoć i istraživanje pandemije.

Rekao je da je opisao svoje zabrinutosti prema nekim američkim političarima, uključujući američkog predsednika Donalda Trampa tokom susreta u Tramp Taueru u decembru 2016. godine.

"Odlučio sam se, kad sam se sreo sa ljudima sve do vrha, u Evropi, SAD-u, širom sveta, da razgovaram o ovom riziku od pandemije", rekla je on.

Nije poznato da li je neko od zvaničnika shvatio ozbiljnost njegovih tvrdnji.

Bela kuća je kontaktirana radi komentara.

Gejts se godinama brine za moguću pandemiju, kako u javnim tako i u privatnim razgovorima.

Podignuo je uzbunu rekavši da vlade i zdravstvene organizacije nisu u potpunosti pripremljene.

Jedan od njegovih najpoznatijih govora o neposrednoj pretnji globalnim virusom bio je pre pet godina tokom razgovora o TED-u.

"Ako bilo šta ubije više od 10 miliona ljudi u narednih nekoliko decenija, to će najverovatnije biti visoko zarazan virus, a ne rat", rekao je on tokom obraćanja.

"Ne rakete, već mikrobi. Deo razloga je to što smo uložili ogromne količine u nuklearna odvraćanja, ali smo uložili veoma malo u sistem za zaustavljanje epidemije".

Kurir.rs/Express.co.uk Foto:Shutterstock, EPA/Gian Ehrenzeller

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track