Niš: Novi Klinički centar i hala "Čair" više nisu kovid bolnice 1Foto: Vesna Torović

U novoj zgradi Kliničkog centra(KC) u Nišu više nema hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od zarazne bolesti Kovid-19, tako da će ova zdravstvena ustanova, prema najavama zvaničnika, za desetak dana biti u potpunosti otvorena za lečenje svih pacijenata.

I hala “Čair”, u kojoj već duže vreme nema pacijenata inficiranih koronavirusom, koji su imali lakšu bolničku sliku, biće vraćena svojoj osnovnoj nameni.

– Privremena bolnica u “ Čairu” je otvorena 4. aprila, a ukupno je za dvadesetak dana kroz tu privremenu bolnicu prošao 361 pacijent.

Najviše zaraženih smo imali u periodu oko Uskrsa kada ih je u toj privremenoj bolnici bilo 304. Poslednjeg pacijenta smo otpustili 23. aprila. Hala je bila konzervirana i na nju se računalo u slučaju da zatreba- rekao je koordinator te privremene bolnice Saša Živić.

On je ocenio da je situacija na jugu i jugoistoku zemlje značajno bolja i da se broj zaraženih smanjuje.

Prema podacima KC, u starom delu je hospitalizovano 88 pacijenata, 18 manje u odnosu na jučerašnji dan. Na respirator je priključeno petoro pacijenata, odnosno jedan manje nego juče, ali su oni “ u jako teškom opštem stanju”.

Direktoru Gerontološkog centra Milanu Stevanoviću, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, produžen je pritvor do 9. juna.

On je uhapšen jer je Gerontološki centar bio jedno od najvećih žarišta pandemije korona virusom, a samo u prvom naletu u ovom staračkom domu zaraženo je 135 ljudi. U jednom trenutku čak 185 starijih Nišlija iz ovog doma bilo je hospitalizovano u novoj zgradi KC Niš.

Iako zvanično nije saopšteno koliko je korisnika tog centra preminulo, prema ranijim izjavama predstavnika državnih i zdravstvenih radnika, umrlo je više od 50 starijih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari