"Teror po ugledu na Envera Hodžu ne može biti rešenje za Crnu Goru"

U apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao ih je da svojim postupcima ne produbljuju već složenu situaciju.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 13.05.2020.

17:45

EPA/ IMRE FOELDI

Mitropolit Porfirije naveo je da oseća potrebu, ne samo da izrazi vladici Joanikiju podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

"Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru“, navodi mitropolit Porfirije.

On je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju ionako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili, prenosi Sputnjik.

"Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi“, naglasio je mitropolit Porfirije.

Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, navodi u javnom apelu mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

"Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija“, apeluje mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije je poželeo svima da Sveti Vasilije Ostroški „podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: