Sinod SPC: Apelujemo na vlast u Crnoj Gori da prestane sa progonom crkve

NovostiOnline

13. 05. 2020. u 15:28

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve najoštrije osuđuje najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori

Синод СПЦ: Апелујемо на власт у Црној Гори да престане са прогоном цркве

Foto N. Skenderija

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve najoštrije osuđuje najnoviji progon Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori i sinoćnje hapšenje Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmorice sveštenika od strane crnogorske vlasti koja, pod lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom, koristi priliku za obračun sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i njenim vernim narodom.


Sveti Arhijerejski Sinod apeluje na vlast u Crnoj Gori da prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca.


Istovremeno, Sveti Arhijerejski Sinod izražava veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori i nada se da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob, kako bi za isti optužila Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njene vernike.


Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni Preosvećeni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije