Čvorović: Vlast u Crnoj Gori se suočila sa činjenicom da će se litijski referendum obnoviti 1Foto: Medija centar

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Zoran Čvorović, komentarišući privođenje i policijsko zadržavanje episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija, ocenio je da se vlast u Crnog Gori, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, „suočila sa činjenicom da će sa prestankom pandemije biti u još većem broju obnovljene litije širom crnogorskih gradova“, što je „litijski narodni referendum“.

On je, u izjavi za agenicuju Beta, rekao da bi situacija sa Crkvom u Crnoj Gori, koju je nazvao „vrhuncem višegodišnjeg progona“, morala da se nađe na dnevom redu budućeg redovnog zasedanja Sabora Srpske pravosalvne crkve (SPC) kao njenog najvišeg tela.

Podsetivši na stradanje SPC za vreme komunizma, on je naveo da je „Milo Đukanović uhapsio vladiku koji nosi ime mitropolita crnogorsko promorskog, koga su pripadnici OZNA-e likvidirali 1945, i kome se i danas ne zna grob“.

Kako je naveo, hapšenje sveštenika SPC „nije potez racionalnog političara“, već je Đukonović „izgubio kontrolu nad situacijom“.

„Od vlasti u Beogradu, koje inače imaju ustavnu obavezu da štite prava Srba u regionu svim sredstvima, a naročito otvaranjem problema nepoštovanja ljudskih prava pred UN i Evropskim savetom, kao i pokretanjem sudskih postupaka pred Sudom u Strazburu, ne treba očekivati ništa više od bezličnih saopštenja, naveo je Čvorović, koji je javnosti poznat i kao pravni istoričar, autor knjige „Pravo i Pravoslavlje“.

Razlog tome je, kako je ocenio, „jer su režim u Beogradu i režim u Podgorici međusobno povezani političkim, obaveštajnim i ‘poslovnim’ vezama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari