Vatra bukti iz čista mira! Očajni žitelji Prijepolja traže da se otkrije zašto im kuće gore

A. ROVČANIN

13. 05. 2020. u 09:02

Meštani prijepoljskog naselja Suvodo od januara uznemireni zbog neobjašnjivih požara na instalacijama u svojim domovima. Stručnjaci ne mogu da pronađu uzrok, a žitelji sumnjaju na neispravno uzemljenje železnice

Ватра букти из чиста мира!  Очајни житељи Пријепоља траже да се открије зашто им куће горе

Izgoreli uređaji / Foto A. Rovčanin

ŽITELjI prijepoljskog naselja Suvodo već dva meseca žive u strahu. Instalacija i kućni aparati pale se iz neobjašnjivih razloga iako su isključeni sa elektromreže. Zbog čestih požara meštani ovog naselja koje broji šezdesetak kuća, udaljenih od pruge Beograd - Bar svega tridesetak metara, u panici su i traže pomoć struke, koja u gradu na Limu nije kadra da reši ovu misteriju.

Građane pak blizina pruge navodi na sumnju da su možda neispravna pružna instalacija ili uzemljenje železnice "krivci" za česte požare. Sa druge strane, iz "Železnica Srbije" odbacuje takvu mogućnost i izričito tvrde da to nije moguće. U strahu da ih požar ne uhvati na spavanju, dok se ova misterija ne reši, meštani Suvodola organizovali su dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u celom naselju.

Kuća Zorana Tomaševića u ovom prijepoljskom naselju već nekoliko meseci je kao tempirana bomba, jer i ona iz misterioznih razloga gori gotovo svaki dan. Posle nekoliko požara u kući je isključena električna energija sa stuba i struje u kući uopšte nema, ali i pored toga požari ne jenjavaju. Stručnjaci koji su obilazili ovo područje ne mogu da pronađu uzrok vatre.

- U januaru su nam se zapalili bojleri i svi drugi uređaji - priča Zoran sa suzama u očima. - To samo počne odjednom da gori. Dolazili su brojni stručnjaci, proveravali i niko ne zna o čemu se radi. U kući uopšte nemamo struje, ali sredinom aprila ponovo je iz čista mira buknuo požar. Sa mnom i suprugom Željkom živi dvoje dece od 13 i 14 godina. Mi smo im hranitelji i njihova dečja soba totalno je razorena u tim požarima. Ništa nije ostalo, jedva smo izvukli živu glavu. Ovde nema nikavog napona, jedino što bi, možda, moglo da bude uzrok je uzemljenje na železnici koja se nalaze u blizini. Ne znam odakle bi drugo osim odatle mogla da "dođe" struja koja nam pali ovo što smo godinama teškom mukom gradili.

Krajem aprila na kući našeg sagovornika urađena je potpuno nova električna instalacija, ali uplašeni Tomaševići nisu smeli da puste struju dok se sve ne ispita, budući da im je život svaki dan ugrožen. Pokazalo se da je to bila dobra odluka jer je ovih dana ponovo gorelo, i to nekoliko puta.

Vatrogasci u naselju Suvodo svakodnevno imaju posla / Foto A. Rovčanin

Da Tomašević govori istinu u ponedeljak se ekipa "Novosti" uverila na licu mesta. Naime, dok smo razgovarali sa Zoranom, situacija je postala još alarmantnija jer je požar buknuo i u komšiluku. Kuća do njegove zapalila se iz čista mira.

- Samo je odjednom počelo da gori - uznemireno je govorio Željko Obradović, Tomaševićev prvi komšija, čija je kuća planula. - Od mašine za veš je sve buknulo i zapalilo se celo kupatilo. Ne znam šta se ovo dešava, gde mi ovo živimo, ovde se neće situacija smiriti, plašim se da neko ne izgubi život. Kuće se pale jedna po jedna, niko ništa ne preduzima i ne zna se šta je uzrok.


NEMA SPOKOJA

STRUČNjACI koji su obilazili ovo područje ne mogu da pronađu uzrok vatrene stihije, a u meštane su se uvukli strah i zebnja.

- Mi ovde više ne možemo mirno da prespavamo - rekla nam je meštanka Radivojka Obradović. - Svi smo videli šta se dešavalo Zoranu Tomaševiću prethodnih meseci. Požari izbijaju svaki dan. Uznemireni smo. Dežurni vatrogasac mu je u dvorištu. Ovo je katastrofa, svi smo mnogo uplašeni.

Zoran Tomašević već tri meseca živi u strahu



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pajo

13.05.2020. 10:00

Resenje je neispravno uzemljenje na pruzi. Nista drugo. Jer strujno kolo od 25.000.kw.mora imati veoma dobro i ispravno uzemljenje. Zeleznica naravno ne prihvata odgovornost jer treba duze vreme da pruga bude u prekidu, da bih se radovi sanirali, a za to treba i vreme i veliki trosak.

Неко,тамо далеко...

13.05.2020. 11:35

Страшно ! Као у Зони Сумрака... Просто необјашњиво.Нека ангажују неког експерта и из иностранства ако је потребно.Овакве мистерије просто привлаче научнике.Очигледно да није само у питању електрика,неки други фактори доводе до самозапаљивања инсталација.Испитати све могуће узроке ма колико деловали мало вероватни.